2016. október 26., szerda

Jutalomjáték


Műfaj: vígjáték
Szereplők: Brian Cox, Emilia Fox, Roger Moore, Anna Chancellor
Rendező: Edelényi János
Forgatókönyv: Gilbert Adair, Edelényi János, Tom Kinninmont
Zene: Pacsay Attila
Producer: Pacsay Attila
Időtartam: 89 perc
Eredeti cím: The Carer
Gyártási év: 2016

OBJEKTÍV
Sir Michael Gifford színészlegenda lehetetlen alak: mindenkivel goromba, folyamatosan káromkodik, kiszámíthatatlan, amióta pedig gyógyíthatatlan beteg, még elviselhetetlenebb. Gondozók sorát ûzte már el maga mellõl, és most újabb áldozata érkezik, az Angliába települt fiatal magyar színésznõ, Dorottya. A lány titkon abban reménykedik, hogy Sir Michael a szárnyai alá veszi, tanulhatja tõle a mesterséget, ám az idõs színész vele is nyers és bárdolatlan. Amikor azonban kiderül, hogy Dorottyának van humorérzéke, ráadásul nagy rajongója Shakespeare-nek, kapcsolatuk egy csapásra megváltozik: Michael megenyhül, egykori önmagát látja a lány törekvésében, Dorottya pedig barátra talál az idõs színészben. Sir Michael lánya viszont ráébred, hogy Dorottyát milyen szándékok vezérelték a házba, és gondolkodás nélkül felmond a lánynak. Sir Michael ettõl teljesen összeomlik, kórházba kerül, és immár önmagának kénytelen feltenni a kérdést: „Lenni vagy lenni?”




TELEOBJEKTÍV
Edelényi János rendezõ munkái: Egy igaz ember (tévéfilm), Méz a kés hegyén (tévéfilm), II. Richard (tévéfilm). Brian Cox filmjei: Éjszakai járat, Trója, A Bourne-csapda, X-Men 2., A kör, Okostojás, A királyné nyakéke, Rettenthetetlen, Mocskos zsaruk, Rob Roy, Utánunk a tûzözön, Adaptáció, Embervadász. Emilia Fox filmjei: A zongorista, Büszkeség és balítélet, A Manderley ház asszonya, Copperfield Dávid, Fényes hajtincsek, A kerek torony tévéfilmek.

SZUBJEKTÍV
A film címe nem véletlen, hiszen tényleg jutalomjáték Brian Fox számára. Érzelemdús, hiteles alakítást láthatunk tõle. A film inkább színdarab jellegû az elhangzott monológok és a kevés helyszín miatt. Fontos kérdést boncolgat az öregedésrõl, a halál elfogadásáról. Kicsit lassan indul, de egyre hatásosabbak a késõbbi jelenetek. Humoros, még ha a téma nem is az.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...