2001. március 26., hétfő

102 KISKUTYA


Szereplők: Glenn Close
Rendező: Kevin Lima
Gyártó: Walt Disney Pictures
Időtartam: 100 perc
Hazai forgalmazó: Intercom
Eredeti cím: 102 Dalmatians
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
(Szörny)Ella börtönébõl szabadul. Az átnevelés sikerrel járt, mert rá sem tud nézni régi bundáira. Talán még új ajándék kutyusától is undorodik. Nevelõtisztje akaratlan segítségével egy állatmenhelynek ajánlja fel önzetlen segítségét. A Big Ben toronyórája és a pavlovi reflexek azonban közbeszólnak. Szörnyella remek társat talál Lenyúz, a francia szõrmekirály személyében. Együtt próbálják a régi álmot, a pöttyös bundát megvalósítani.




TELEOBJEKTÍV
Glenn Close (Szörnyella De Frász) Színházi és filmes munkái elismertek. Nagyjátékfilmes munkáiért többször is Oscar-díjra jelölték: 1982-ben a Garp szerint a világ mellékszereplõjeként, késõbb A nagy borzongásért és Az õstehetségért. Legjobb nõi fõszereplõ kategóriában 1987-ben a Végzetes vonzerõben, 1988-ban a Veszedelmes viszonyokban nyújtott alakításáért jelölték Oscarra. További filmjei: "Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes", "The Stone Boy", Kicsorbult tõr, Maxie, "Light Years", A családban marad, Hamlet, A szerencse forgandó, Hook, Találkozás Vénusszal, Kísértetház, "Skylark", Lapzárta, A gonosz csábítása, 101 kiskutya, Támad a Mars!, Az elnök különgépe, Hamlet. Gérard Depardieu (Monsieur Lenyúz) a francia filmmûvészeszet egyik legendás figurája. 1965-ben indult pályája során eddig több mint 100 filmben játszott. Filmjei: Huszadik század, Az utolsó metró, Tartuffe, Danton, Puszta formalitás, Cyrano de Bergerac, Zöld kártya, 1492: A paradicsom meghódítása. Hamlet, A vasálarcos. Depardieu kétszer nyerte el a César-díjat (Az utolsó metró, Cyrano de Bergerac), emellett a legrangosabb francia elismerés, a Becsületrend kitüntetettje. Kevin Lima (rendezõ) pályája kezdetén fõként a Disney stúdióiban dolgozott jellemtervezõként, íróként, majd rendezõként. Elsõ animációs megbízatását 1985-ben, végzõs fõiskolásként kapta a Disneytõl. Dolgozott A kis hableány, A szépség és a szörnyeteg, Aladdin és az Oroszlánkirály címû filmek egyes figuráinak kialakításában. 1992-ben teljesülhetett Lima régi vágya: megrendezhette elsõ animációs nagyjátékfilmjét, a Goofyt majd a Tarzant. A 102 kiskutya a rendezõ elsõ élõszereplõs nagyjátékfilmje.

SZUBJEKTÍV
Nehéz egy jól sikerült filmet folytatni. Szerencsére ezt a gyerekek még nem tudják. A feladat még akkor is nehéz, ha nagyszerû színészek a partnerek. A gyerekeknek már az is öröm, ha viszont láthatják régi kedvenceiket. A film tele van aranyos kutyákkal, lehet nevetni és kárörvendeni, de azért ez nem az igazi. Csak remélhetjük, hogy több (kutya)bõrt már nem húznak le a történetrõl.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...