2001. március 18., vasárnap

Apádra ütök


Szereplők: Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo, Blythe Danner, Owen Wilson
Rendező: Jay Roach
Forgatókönyv: Jim Herzfeld, John Hamburg
Vágó: Jon Poll
Zene: Randy Newman
Producer: Randy Newman
Gyártó: Nancy Tenenbaum Films
Időtartam: 105 perc
Hazai forgalmazó: Intercom
Eredeti cím: Meet The Parents
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
Úgy tûnik Greg, a betegápoló, megtalálta élete párját. A lánykéréshez csak az apa jóindulatát kell megnyernie. Erre a legmegfelelõbb alkalomnak a lány húgának esküvõje látszik. Otthon azonban az apai elvárásoknak megfelelõen kell viselkedni. Ez nem könnyû feladat, ha az embernek elveszett a bõröndje és más bõrébe kell bújnia, ha állandóan szem elõtt van, és fõleg akkor, ha az após jelölt nyugdíjas, de otthon még igen aktív CIA ügynök. Az sem mellékes, hogy a másik võlegény komoly orvos, a volt barát pedig még mindig milliomos.




TELEOBJEKTÍV
Teri Polo (Pam Byrnes) 13 évesen már a New York-i Amerikai Balettiskolára járt. Még az iskola vége elõtt modellnek szerzõdtették, majd a Loving címû szappanoperában kötött ki. Játszott még a TV 101 és a Miért éppen Alaszka címû sorozatokban. Filmjei például a Born To Ride, Mystery Date, Aspen Extreme, Golden Gate, Kísértetház. Ben Stiller (Greg Beckur) Filmjei Ég velünk!, Mystery Men, Keresd a nõt!, Permanent Midnight, Gyere! Csere, A magánynyomozó, Flirting With Disaster. Rendezõként filmjei a Kábelbarát és a Nyakunkon az élet, A Nap birodalma, Fresh Horses, Next of Kin, Stella. Robert De Niro (Jack Byrnes) pályája Brian De Palma 1969-es The Wedding Party címû filmjével kezdõdött. 1974-ben megkapta a legjobb férfi mellékszereplõ Oscar-díját a Keresztapa II-ért, majd 1980-ban a legjobb férfialakítás Oscarját a Dühöngõ bikáért. Jelölték még a Taxisofõrben, a Szarvasvadászban, az Ébredésekben és A rettegés fokában nyújtott alakításáért. Filmjei: Elia Kazan Az utolsó filmcézár, Bernardo Bertolucci Huszadik század, Ulu Grosbard a Gyónás gyilkosság után és a Zuhanás a szerelembe, Sergio Leone a Volt egyszer egy Amerika, Scorsese A komédia királya, a New York, New York, Nagymenõk és a Casino, Terry Gilliam Brazil, Roland Joffé Misszió, a Brian De Palma-féle Aki legyõzte Al Caponét, Alan Parker Angyalszív, Martin Ritt Stanley and Irisa, Neil Jordan a Nem vagyunk mi angyalok, Ron Howard Lánglovagok, Kenneth Branagh Frankenstein, Quentin Tarantino Jackie Brown, valamint az Éjszakai rohanás, Bicska, Feketelistán, Az éjszaka és a város, A fiúk sorsa, Veszett kutya és Glória, Szemtõl szembe, Pokoli lecke, Amikor a farok csóválja, Copland, Szép remények, Marvin szobája, Ronin, Csak egy kis pánik. De Niro emellett saját filmgyártó céggel büszkélkedhet, melyet 1988-ban alapított Jane Rosenthallal Tribeca Productions néven. Ennek égisze alatt készítette elsõ rendezõi filmjét, a Bronxi mesét, melyben szerepelt is. Jay Roach (rendezõ / producer) rendezõként a Szõr Austin Powersszel mutatkozott be. Ezt követte a nagysikerû folytatás, az Austin Powers - Kicsi kém. Legutóbbi filmje a Mystery Alaska volt. Roach a Stanford Egyetemen végzett, majd a Dél-Kaliforniai Egyetem filmes szakán szerzett oklevelet. Itt készített Asleep at the Wheel címû rövidfilmjét a diák Oscar-díjra jelölték. Roach volt az Idõzített bomba címû film történetének kiötlõje és társ producere.

SZUBJEKTÍV
Kedves, vicces film. Jól érzékelteti azt a kellemetlen helyzetet, amikor elõször kerülünk szembe társunk családjával: szeretnénk megfelelni, de még jobban, mihamarabb szabadulni. Robert De Niro fantasztikus arcjátékával nemcsak Ben Stillert, hanem bennünket is letaglóz. Maradtak kihasználatlan helyzetek, de lehet, hogy azokat majd a folytatásban láthatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...