2001. március 7., szerda

Idióták


Szereplők: Bodil Jörgensen, Jens Albinus, Louise Hassing, Troels Lyby, Nikolaj Lie Kaas, Henrik Prip, Luis Mesonero, Louise Mieritz, Knud Romer Jörgensen, Trine Michelsen, Anne-Grethe Bjarup Riis
Rendező: Lars Von Trier
Forgatókönyv: Lars Von Trier
Gyártó: Zentropa Entertainments
Időtartam: 117 perc
Hazai forgalmazó: Best Hollywood Kft
Eredeti cím: The Idiots
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
Egy társaság azzal szórakozik, hogy értelmi fogyatékos csoportnak adja ki magát. Az ötlet jól mûködik. Nemcsak viccelõdnek, de közben pénzt is keresnek vele. A játék közben azonban kiderül, többeknek nem is kell sokat hozzátennie a szerephez. A csapatból nem lehet kilépni. Mindenkinek próbákat kell kiállnia családtagja elõtt.




TELEOBJEKTÍV
Lars von Trier 1956. október 30-án, Koppenhágában született. 1982-ben készítette el elsõ filmjét, a Fobrydelsens Element (A bûn elemei) címû thrillert. Munkái: Epidemic, Európa, Hullámtörés (Breaking the Waves). Négyrészes tévésorozata, a Riget, amely egyfajta dán válasz volt David Lynch Twin Peaksére, hihetetlen sikert aratott. A rendezõ 1992-ben roppant ambiciózus vállalkozásba kezdett. A Dimension címû produkcióból évente három percet forgatott le, s tervei szerint 2024-ben készül el az utolsó jelenet. Dancer in the Dark (Tánc a sötétben) címû filmjével idén elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálma-díját.

SZUBJEKTÍV
Eleinte viccesnek tûnik a helyzet, a szereplõk hitelesek. Egy idõ után már nem tudnak újat mutatni az átverésbõl, így jöhet az unalomûzõ szex. Ez biztos megszokott szórakozás egy csoport számára, akik állandóan együtt vannak. Nézni azonban már nem az. Legalább is nekem. A plakátokon szereplõ XXX nem véletlen, felnõtteknek való film.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...