2001. március 6., kedd

A Grincs


Szereplők: Jim Carrey, Taylor Momsen, Bill Irwin, Christine Baranski, Jeffrey Tambor, Molly Shannon
Rendező: Ron Howard
Forgatókönyv: Dr. Seuss könyve alapján: Peter Seaman és Jeffrey Price
Vágó: Dan Hanley és Mike Hill
Zene: James Horner
Producer: James Horner
Gyártó: Amnesia Entertainment, Imagine Entertainment
Időtartam: 105 perc
Hazai forgalmazó: UIP Duna Film
Eredeti cím: The Grinch
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
Kifalvában a karácsonyra készülõdnek. Mindenki az üzleteket rohamozza, a posta dugig van küldeményekkel. Az utolsó pillanatokban mindenki újabb dobozokkal felpakolva igyekszik haza. Egy kislány már unja a felfordulást, nem érti, mire való ez a nyüzsgés, hiszen karácsony ünnepe nem errõl szól. Ô azokra gondol, akik egyedül ünnepelnek minden évben, akiket senki sem lát örömmel. Például Grincsre, a gonosz, büdös szörnyre. Ô a hegyen él egyedül egy barlangban és csak azért látogat néha a faluba, hogy a többieket bosszantsa. Így talán törleszthet valamit gyerekkori sérelmeibõl. A kislány javaslatára idén õt jelölik az ünnepi mókakirálynak. Ehhez azonban részt kell venni az ünnepségeken és az ajándékozásban. Az ötlet Grincsnek sem tetszik, de abban a reményben, hogy tönkre teheti mások örömét mégis megjelenik az ünnepségen.




TELEOBJEKTÍV
Jim Carrey (a Grincs) legutóbb Én és én meg az Irén címû filmben láthattuk. Ezt megelõzõ két filmje, Az ember a holdon és a Truman show hatalmas szakmai sikert aratott. Korábbi filmjei, az Ace Ventura - Állati nyomozoo, A maszk, Mindörökké Batman, Dumb és Dumber, Ace Ventura - Hív a természet, A Kábelbarát, Hanta Boy, Holtbiztos tipp, A földi lányok csábítók, Elõre a múltba, A Dumb és Dumber Taylor Momsen (Cindy Lou) 1993-ban született, és A GRINCS az elsõ mozifilmje. A St. Louis-i kislány helyi reklámokban szerepelt már három évesen, négy évesen pedig a Cosby Show egyik epizódjában lépett fel. 1998-ban meghallgatták A kétszáz éves ember egyik szerepére, és bár Janet Hirshenson szereposztó rendezõ nem érezte alkalmasnak a szerepre, nem felejtette el a kislányt, és 1999 tavaszán behívta Ron Howard szereplõválogatására. Taylor korábban Dennis Hopper unokáját alakította a The Prophet's Game címû független produkcióban. Ron Howard (rendezõ, producer) íróként, producerként, színészként és rendezõként sok éve van a filmes és tévés szakmában. Az oklahomai születésû Howard színészként 18 hónaposan mutatkozott be a The Seven Year Itch baltimore-i bemutatóján. Elsõ filmszerepét négy évesen kapta a The Journeyben. Gyermekszínészként szerepelt a The Music Manben és a The Andy Griffith Showban. Játszott a Happy Days címû sorozatban, és kedvezõ visszhangja volt A rock nagy évtizedében és A pisztolylövészben nyújtott alakításának. 1978-ban, 23 évesen rendezte elsõ filmjét, a Grand Theft Autót. Ezzel indult sikereinek sora, melyek aztán mûfajilag a legkülönbözõbbek voltak, a vígjátéktól a sci-fi-fantasyig, például: Éjszakai mûszak, Csobbanás, Selyemgubó, Gung Ho, Willow és a Vásott szülõk, 1991-ben készült Lánglovagok 1992-ben rendezte a Túl az Óperenciánt, majd a The Papert. 1995-ben készült Apollo 13-at kilenc Oscar-díjra jelölték. Ezt követõ filmje, a Váltságdíj. Legutóbbi rendezése az EDtv címû vígjáték volt.

SZUBJEKTÍV
Karácsonyi meglepetés film. Vicces, látványos és tanulságos. Még ünnepek elõtt az emlékezetünkbe vési, mirõl is szól a karácsony. Igaz, a filmben végül mindenki megkapja ajándékát. Családi mozi, bár a kisebbeknek eleinte félelmetesnek tûnhet Grincs. Jim Carry remekel, ebben a szerepben nem lehet túlzásba vinni a bohóckodást és a grimaszolást. A maszkok fantasztikusak, a képek valóban mesebeliek. A díszletek egy része sokak háztartásában megtalálható lom, amiktõl mégsem szeretnénk megszabadulni, hátha jó lesz még valamire. Ki tudja?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...