2001. március 24., szombat

TIGRIS ÉS SÁRKÁNY


Szereplők: Chow Yun Fat, Michelle Yeoh, Csang Ce-ji, Csang Csen, Cseng Pej Pej, Lung Szi-hung
Rendező: Ang Lee
Forgatókönyv: James Schamus, Vang Huj Ling, Csaj Kuo Zsung
Vágó: Tim Squyres
Zene: Tan Tun
Producer: Tan Tun
Gyártó: Columbia/TriStar
Időtartam: 120 perc
Hazai forgalmazó: Intercom
Eredeti cím: CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
A legendás harcos, Li Mu Baj és a gyönyörû Ju Su Lien soha nem vallották meg egymás iránti szerelmüket. Mindketten népük igazságáért küzdöttek egész életükben. Li úgy dönt, hogy félelmetes erejû õsi kardját, a "zöld sors"-ot ajándékként elküldi Tö Úrnak Pekingbe. A feladatra Jut kéri meg. Közben a fiatal nemes hölgy, Zsen is Pekingbe érkezik nevelõnõjével. Zsent nõül akarják adni egy tehetõs férfihez. A szépséges vadóc nem nyugszik bele az érdekházasságba. Ennek titkos oka is van. Egy bandita, aki útközben elrabolta a lányt, megesküdött, hogy egyszer, immár tiszteletre méltó férfiként megkéri Zsen kezét. Eközben ellopják a "zöld sors"-ot. A nyomok Zsenhez vezetnek. Ju rájön, hogy a titokzatos nevelõnõ egy régóta keresett gonosz szökevény, az ártó hatalmú Jáde Róka. Kiderül, hogy Zsen, aki kiváló harcos, méltó ellenfele Junak. Párharcuk, mindkettõjük életét örökre megváltoztatja.




TELEOBJEKTÍV
Chow Yun Fat (Li Mu Baj) már jóval az 1997-es Gyilkosok gyilkosa amerikai bemutatkozása elõtt szupersztár volt Ázsiában. Mozifilm-szerepei: "The Story of Woo Viet", "Jong Kong 1941", "A Better Tomorrow", A gyilkos, "Once a Thief", "Hard Boiled", "An Autumn's Tale", "City on Fire", Gyilkosok gyilkosa, Mocskos zsaruk, Anna és a király. Michelle Yeoh (Ju Su Lien) a malajziai Ipoh tartományban született, s eredeti neve Yeoh Choo Kheng volt. Aktívan sportolt, s több ízben képviselte Malajziát fallabdában, mûugrásban és úszásban. 1983-ban Miss Malajziává koronázták. Még ugyanebben az évben Melbourne-ben is szépségkirálynõnek választották. 1984-ben Yeoh-ot meghívják Hongkongba, hogy egy reklámfilmben szerepeljen Jackie Chan oldalán. Emlékezetesebb alakításai: "Owl vs. Dumbo", Vérbosszú, "Royal Warrioirs", Magnificent Warriors", Rendõrakadémia 3., Hõsök, A sárkány árnyéka, "The Soong Sisters", "Stuntwoman", A holnap markában. Csang Ce-Ji (Zsen) egy pekingi munkáscsalád lánya. 11 évesen felvételt nyert a Pekingi Táncmûvészeti Fõiskola középiskolájába. Késõbb díjat is nyert a Nemzeti Ifjúsági Táncversenyen. Zsen jelenleg a Kínai Drámafõiskola növendéke. Elsõ mozifilmje az Ígéret és hajsza, amely a 2000. évi Berlini Filmfesztiválon elnyerte az Ezüst Medvét. Ang Lee (rendezõ/producer) Tajvanon született, és az ottani mûvészeti akadémián tanult. Késõbb az Egyesült Államokba költözött, ahol elõbb az Illinoisi Egyetem színmûvészeti, majd a New York-i Egyetem filmprodukciós szakán tanult. 1992-ben készíti el elsõ egészestés játékfilmjét "Pushing Hands" címmel, melyet 1993-ban az Esküvõi bankett követ, (a legjobb külföldi film kategóriájában - az elsõ Oscarra jelölt tajvani alkotás). Filmjei: Étel Ital, férfi, nõ, Értelem és érzelem, Jégvihar, A pokol lovasai.

SZUBJEKTÍV
Mesefilm a lélek és a test harmóniájáról. Gyönyörû képek, fantasztikus trükkök, harcmûvészeti elemek. Bár ebben a filmben is visszaköszönnek a Mátrix elemei, itt most egyáltalán nem zavaróak, még inkább fokozzák a film meseszerûségét. Tudjuk, hogy amit látunk, lehetetlen. A film mégsem erõltetett. Izgalmas történet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...