2001. március 27., kedd

SADE MÁRKI JÁTÉKAI


Szereplők: Geoffrey Rush, Kate Winslet, Joaquin Phoenix, Michael Caine
Rendező: Philip Kaufman
Vágó: Peter Boyle
Gyártó: Fox Searchlight Pictures
Időtartam: 123 perc
Hazai forgalmazó: Intercom
Eredeti cím: QUILLS
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
Sade márki életének végét elmegyógyintézeten tölti büntetésként. Úgy tûnik, itt hódolhat szenvedélyének, az írásnak. Az intézet vezetõje az abbé, humánus gondolkodású. Új gyógymódként pszichés oldalról közelít betegeihez. Támogatja a márkit is, akinek mûvei azonban megbotránkoztatóak, a kor erkölcse ellen lázadnak. Az olvasók éppen emiatt keresik a tiltott mûveket. Az író segítsége egy mosólány, aki kicsempészi a könyv lapjait az intézetbõl. A titok azonban kiderül és az intézetbe új orvost helyeznek. Az õ módszerei kevésbé barátságosak. A tiltásokkal csak az abbét sikerül "átnevelnie", a márki és a mosónõ hû marad elveihez.




TELEOBJEKTÍV
Geoffrey Rush (Sade márki) a Szerelmes Shakespeare-ben Henslow szerepét játszotta, amiért a legjobb mellékszereplõ kategóriában Oscar-díjat kapott. 1995-ben Oscar-díjat kapott a legjobb színész kategóriában a Ragyogj! címû filmben játszott szerepéért, amiért még számos díjat átvehetett, többek között az Arany Glóbuszt és a New York-i, valamint a Chicagói Filmkritikusok díjait. Az elmúlt húsz év alatt Rush több mint 70 színházi produkcióban lépett fel. Színházi pályafutása alatt rendezõként is számos darabban mûködött közre, és szerzett világszerte hírnevet. További filmjei: Nyomorultak, Egy csipet lélek , Ház a Kísértet-hegyen. Kate Winslet (Madeleine) elsõ nemzetközi sikerét Peter Jackson Men-nyei te-remtmények címû alkotásáért kapta, amelyben egy tizenéves lányt alakított. Az áttörést Ang Lee Értelem és érzelem. További szerepei: Lidércfény, Hamlet, "Hideous Kinky", Titanic, Szentek és álszentek. Joaquin Phoenix (Coulmier abbé) Puerto Ricóban született, és már kisgyermekként színészi pályára lépett. Gyermekkorát Oregonban, Mexikóban, Közép-Amerikában és Floridában töltötte. Tízévesen kapta elsõ filmszerepét a "Space Camp" címû produkcióban. A következõ évben a "Russkies" fõszerepét játszotta nõvére, Summer partnereként. Néhány éves szünet után, 1995-ben tûnt fel újra a vásznon a Majd' megdöglik érte címû produkcióban. További munkái: Halálkanyar - U-Turn, "Return to Paradise", "Clay Pigeons", "The Yards", 8 MM, Gladiátor. Michael Caine (Dr. Royer-Collard) elsõ Oscar-díját Hanna és nõvérei címû filmjében nyújtott alakításáért, a másodikat pedig az Árvák hercegéért kapta. Caine 1964-ben, a "Zulu" címû nagyjátékfilmben tûnt fel. Azóta a következõ filmekben szerepelt: Az Ipcress-ügyirat, "Funeral in Berlin", "Billion Dollar Brain", "Sleuth", Aki király akart lenni, A híd túl messze van, Gyilkossághoz öltözve, "Educating Rita", Mona Lisa, "Dirty Rotten Scoundrels", Függönyt fel!, "The Muppet Christmas Carol", "Blood and Wine" és a Little Voice. Philip Kaufman (rendezõ) többszörösen Oscar-díjra jelölt rendezõ és forgatókönyvíró. Rengeteg munkája között szerepel a Tom Wolfe írása alapján készült Az Igazak, amely az elsõ amerikai ûrhajósokról szól. A lét elviselhetetlen könnyûsége, Milan Kundera regényének filmváltozata, amely egy, a Prágai Tavasz idején játszódó szerelmi történet; a Henry Miller és Anais Nin kapcsolatát feldolgozó Henry és June, vagy a "Rising Sun" címû detektívtörténet. További rendezõi munkái: "The Great Northfield Minnesota Raid", "The White Dawn", "The Wanderers" és az A testrablók támadása. Rendezõi munkáiért Oscar- és BAFTA-díjra is jelölték, díjat kapott a Sundance Filmfesztiválon. Forgatókönyvírói pályája hasonlóképpen jelentékeny, elsõ munkájával, a "Goldstein" címû komédiával rögtön díjat nyert a Cannes-i Filmfesztiválon. További forgatókönyvíróként jegyzett munkái: Az elveszett frigyláda fosztogatói, A törvényenkívüli Josey Wales, "Rising Sun"

SZUBJEKTÍV
Bizonyára, még ma is sokakat megbotránkoztat a film. Nem pornót láthatunk, hanem a gondolatok szabadságáért, az élet örömeiért, a vallás szigora ellen küzdõ író világába pillanthatunk be, ízelítõt kapva a XVIII. század viszonyaiból és iszonyataiból. Mindezt zseniális színészek, bravúros rendezés és humoros párbeszédek teszik élvezetessé. A filmet csak felnõtteknek ajánljuk, de nekik nagyon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...