2001. március 5., hétfő

DÍNÓ


Rendező: Ralph Zondag, Eric Leighton
Forgatókönyv: John Harrison, Robert Nelson Jacobs
Vágó: H.Lee Peterson
Zene: James Newton Howard
Producer: James Newton Howard
Gyártó: Walt Disney Pictures
Időtartam: 82 perc
Hazai forgalmazó: Intercom
Eredeti cím: Dinosaur
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
Még ki sem kelt, máris veszélyben van. Az iguanodon tojást ugyanis zsákmányul ejtik. Hosszú utat tesz meg, míg eljut a lemurok területére, ahol napvilágot lát. Aladár, új szüleivel békés idillben él, amíg egy meteorrobbanás meg nem változtatja életüket. Megkezdõdik a vándorlás, hogy vizet és élelmet találjanak. Útközben csatlakoznak egy vándorcsordához, hiszen együtt nagyobb az esély a túlélésre. A többi állat, és fõleg a csorda vezetõje nehezen tûri el, hogy az irányítást egy idegen vegye kezébe. Van azonban olyan helyzet, amikor a megérzésnek fel kell váltania a megszokást. Aladár a harctól sem riad vissza a többiek érdekében.



TELEOBJEKTÍV
Ralph Zondag (rendezõ) elsõ filmes rendezõként mutatkozik be. Ezt megelõzõen rajzolóként, ötletadóként dolgozott a Disneynek, és a Pocahontas címû filmben is közremûködött. Számos televízióra szánt animációs produkcióban részt vett, az elsõ egész estés rajzfilm, melyben dolgozott, az Egérmese (An American Tail) volt. Négyéves dublini tartózkodása alatt közremûködött a Minden kutya a mennybe megy (All Dogs Go to Heaven) és a Mese rockkal (Rock a Doodle) címû produkciók megszületésében, 1993-ban pedig Steven Spielberg produceri közremûködésével elkészítette öccsével a "We're back: A Dinosaur's Story" címû animációs filmet. Eric Leighton-t (rendezõ) 1994-ben Oscar-díjra jelölték a Karácsonyi lidércnyomás (The Nightmare Before Christmas) címû filmben végzett munkájáért. Nagyjátékfilmen a Dínó-ban debütál rendezõként. A San Diegó-i születésû Leighton már tízéves korában filmeket készített otthon. Tanulmányit San Francisco államban folytatta.

SZUBJEKTÍV
Még éppen idõben, a dínó-láz lecsengése elõtt jelent meg a film. Sokszor hihetetlen, hogy a felvételek rajzok, és nem eredeti képek. A technikai megvalósítás remek. Ezek után már sokszor kételkedni fogunk egy-egy eredetinek hirdetett felvétel láttán. Lehet, hogy számítógépes megoldásokkal helyettesítik azokat A történet azonban nem kisgyerekeknek való. Sok benne a harc, az öldöklés és az idegen kifejezés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...