2001. március 31., szombat

Anyegin


Szereplők: Ralph Fiennes, Liv Tyler, Toby Stephens, Lena Headey, Martin Donovan
Rendező: Martha Fiennes
Vágó: Jim Clay
Zene: Magnus Fiennes
Producer: Magnus Fiennes
Gyártó: Baby Produiuctions
Időtartam: 108 perc
Hazai forgalmazó: Budapest Film
Eredeti cím: Onegin
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
Anyegin elegáns, mûvelt fiatalember, a szentpétervári társasági élet kedvelt tagja. Gazdag nagybátyjától birtokot örököl. A vidéki élet unalmas számára. Egyetlen barátja, a szomszéd birtokos, Lenszkij. Ô mutatja be menyasszonya, Olga családjának. A másik lány, Tatjana szerelmes lesz Anyeginba, aki érzelmeit levélben tárja fel elõtte. Anyegin elutasítja õt, számára túl vidéki a lány. Egy bálban udvarolni kezd Lenszkij menyasszonyának. A barát emiatt párbajra hívja ki Anyegint, aki lelövi õt. Néhány év múlva Szentpéterváron találkozik újból Tatjana és Anyegin. Ekkor a férfit bûvöli el a lány elõkelõsége. Tatjana örömmel olvassa szerelmes levelét, de nem lesz hûtlen házassági esküjéhez.




TELEOBJEKTÍV
Ralph Fiennes (Anyegin, executive producer) több éves színházi múlttal rendelkezett már, amikor a Schindler listája révén berobbant a köztudatba. Alakításáért Oscar-díjra jelölték, és elnyerte a BAFTA Díjat. Második Oscar-jelölését Az angol betegért kapta. Szabó István A napfény íze címû filmjének fõszerepéért az Európai Filmakadémiától 1999-ben megkapta az év férfiszínésze díjat. Filmes karrierje miatt nem hagyta el a színházat sem, s az angol színpadok után kiváló alakításokkal aratott sikert, többek között New Yorkban és Moszkvában is. Az eredeti angol elõadás után a Broadwayre vitt Hamlet fõszerepéért Tony-díjjal jutalmazták. Filmjei: Üvöltõ szelek, A maconi gyermek, Schindler listája, Kvíz show, A halál napja, Az angol beteg, Játék és szenvedély, Bosszúállók, Egy kapcsolat vége, A napfény íze. Liv Tyler (Tatjana) már tizenévesen, a Lopott szépség címû Bertolucci-film fõszerepe után világhírû lett. Ezt megelõzõen is felhívta magára a figyelmet Tom Hanks elsõ rendezõi filmjében, a Nyomul a banda címû produkcióban. További filmjei: A csend fogságában, A Zenebirodalom visszavág, Három a nagylány, Armageddon, Cuki hagyatéka, Doktor, Dr. T. és a nõk.

SZUBJEKTÍV
Puskin verses mûve sokak számára ismert. Így a hangsúly nem a történeten, hanem az elõadáson van. Lírai képek, eredeti helyszínek, fény, szín-játék. Egy ilyen klasszikus feldolgozásban fontos a szereplõk kiválasztása is, nekem Tatjana, sajnos nem volt meggyõzõ.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...