2001. március 25., vasárnap

A VÖRÖS BOLYGÓ


Szereplők: Val Kilmer, Tom Sizemore, Carrie-Anne Moss, Benjamin Bratt, Simon Baker, Terence Stamp
Rendező: Antony Hoffman Gyártó: WARNER BROS.
Vágó: Robert K. Lambert, Dallas S. Puett
Zene: Graeme Revell
Producer: Graeme Revell
Gyártó: Warner Bros
Időtartam: 106 perc
Hazai forgalmazó: Intercom
Eredeti cím: Red Planet
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
Küldetés az emberi faj megmentéséért. Az ûrutazás célja, hogy kiderítsék, miért nem válik lakhatóvá a Mars. Váratlan balesetek miatt az akciót veszély fenyegeti. Az expedició parancsnoka a bolygó körül keringõ ûrhajóban, a legénység többi tagja pedig a Mars felszínén kerülnek bajba. Ráadásul közben kiderül, hogy a vörös bolygó nem is lakatlan.




TELEOBJEKTÍV
Val Kilmer-t (Gallagher) legutóbb az Elsõ látásra címû filmben láthattuk. Elsõ filmfõszerepét a Top Secretben kapta, ezt követték a Valóságos zseni, a Top Gun és a Willow címû produkciók. További filmjei: Viharszív; "Wings Of Courage", Az Angyal, Mindörökké Batman, Billy, a kölyök, Halott város, The Doors, Tiszta románc, Szemtõl szemben, Dr. Moreau szigete Carrie-Anne Moss (Bowman), a Mátrix óta Hollywood egyik legkeresettebb színésznõje. Vancouverben, Brit-Kolumbiában született. 11 évesen már egy zenés gyermekszínházban játszott. 20 éves korára elkészültek elsõ címlapfotói a leghíresebb nemzetközi magazinok számára. Filmjei: "The Crew", "Memento". Tom Sizemore (Burchenal) elsõ filmszerepét Oliver Stone Született július 4-én címû alkotásában kapta. Filmjei: Született gyilkosok, A bestia, Ryan közlegény megmentése, A holtak útja, Szemtõl szemben, Kék ördög, A halál napja, Lelkük rajta!, Tiszta románc, Wyatt Earp, Az 57-es utas, Légy résen!, Feketelistán. Anthony Hoffman (rendezõ) díjnyertes reklámfilm-rendezõ. Hoffman karrierjét a kockázatvállalás jellemezte, mióta csak kisfilmeket és reklámokat kezdett forgatni, még szülõhazájában, Dél-Afrikában. Tizenhét évesen már dokumentumfilmeket készített a különbözõ apartheid-ellenes lázadásokról az AP és a UPI hírügynökségek számára. Határozott stílusa, dokumentarista felfogása biztosította helyét az Amerikai Filmintézetben, ahol 1985-ben diplomázott.

SZUBJEKTÍV
Bár néhány kérdés megválaszolatlan marad, a film érdekes témát dolgoz fel. A megoldások néhol esetlenek és valótlanok, de jó látni, hogy az ember milyen technikai megoldásokat talált már ki idáig is. Sci-fi kezdõdõ szerelemmel, veszélyes kalandokkal, gyönyörû tájakkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...