2001. március 22., csütörtök

HULLAHEGYEK, FENEGYEREK


Szereplők: Ryan Phillippe, Benicio Del Toro
Rendező: Christopher McQuarrie
Zene: Joe Kraemer
Producer: Joe Kraemer
Gyártó: Artisan Entertainment
Időtartam: 119 perc
Hazai forgalmazó: Kinowelt Hungary
Eredeti cím: The Way of the Gun
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
Hogyan szerezzünk minél több pénzt minél gyorsabban? Lopjunk, csaljunk, raboljunk. Sõt, raboljunk el valakit, aki sokat ér. Milliomos feleségét, gyerekét, apját vagy anyját. Vagy esetleg egy terhes anyát, aki pár héten belül szülni fog. Ezzel a módszerrel próbálkozik Parker (Ryan Phillippe) és Longbaugh (Benicio Del Toro) akik gyorsan szeretnének nagy pénzt akasztani. Néhány dolgot azonban kihagytak a számításaikból. Embert rabolni (fõleg szülés elõtt álló nõt) sokkal nehezebb, mint bármilyen egyéb bûntény, ami valaha is megfordult a fejükben. Elsõsorban egy terhes nõ aránylag nehezen mozgatható, másodsorban, ha a két bûnözõ egyike még bele is szeret az már végképp zavarossá teszi a dolgokat. És ha mindezek mellett még az is kiderül, hogy a terhes anya tulajdonképpen béranya, a gyermek leendõ szülei pedig látszólag tisztes, de alapvetõen mégiscsak pénzmosásból élõ gengszterek, ráadásul a legrosszabb fajtából, az már szinte leküzdhetetlen akadálynak számít. Ebben a történetben a két kegyetlen, ámde meggondolatlan bûnözõnek rá kell ébrednie, hogy a látszat csal, és még a legegyszerûbbnek tûnõ rutin bûntény is félre csúszhat néha napján. Egy jól felfegyverzett gengszterbandával nehéz felvenni a versenyt, arra pedig, hogy a slamasztikából épp bõrrel kerülnek ki végképp nincsenek garanciák. Vonjuk le a konklúziót: ha gyors pénzszerzés céljából mégis emberrablással próbálkoznánk, elõször nézzünk utána az áldozat "családi" hátterének is.




TELEOBJEKTÍV
Ryan Philippe (Parker) Már elsõ filmszerepével felhívta magára a kritikusok és a nézõk figyelmét a "White Squall" címû filmben. Azóta több nagyszerû alakítását láthattuk olyan filmekben, mint a Kegyetlen játékok, a Szeress, ha tudsz vagy a nagysikerû Tudom, mit tettél tavaly nyáron. Phillippe ma Hollywood-ban a kamera mindkét oldalán megtalálható, hiszen dolgozik színészként és producerként is. Utóbbi tevékenységre az Intermedia nevû céggel van szerzõdése. Benicio Del Toro (Longbaugh) A színésznek ez a második közös munkája a Hullahegyek, fenegyerek író-rendezõjével, Christopher McQuarrie-vel. Del Toro kétszer egymás után megkapta a legjobb mellékszereplõnek járó Independent Spirit-díjat. Elõször Fred Fenster szerepéért a Közönséges bûnözõk-ben, másodszor pedig Benny Dalmau szerepéért a "Basquiat"-ban. Játszott még az "Indian Runner", a "China Moon", a "Fearless", a "Swimming With Sharks", az A temetés, A rajongó, az "Excess Baggage", a Félelem és reszketés Las Vegasban címû filmekben, és most láthatjuk Blöff-ben. Juliette Lewis (Robin) A színésznõ szerepelt Martin Scorsese 1991-es, A rettegés foka címû filmjében, mely egy klasszikus 'film noir' felújítása volt. Ezért az alakításáért Oscar-díjra és Arany Glóbusz-díjra is jelölték a legjobb mellékszereplõ kategóriában. Láthattuk még a következõ filmekben: Férjek és feleségek, "That Night", Kalifornia-A halál nem utazik egyedül, "What's Eating Gilbert Grape", Rómeó vérzik, Született gyilkosok, "The Basketball Diaries", "Mixed Nuts", A halál napja, Esthajnalcsillag, Alkonyattól pirkadatig. Taye Diggs (Jeffers) Diggs filmes karrierjének kezdetét egy szívtipró eljátszása jelentette a "How Stella Got Her Groove Back" címû filmben, amely Terry McMillan nagysikerû regényébõl készült. Szerepelt még a következõ filmekben: Nyomás! , "The Wood", "The Best Man", Ház a Kísértet-hegyen. Hamarosan újra láthatjuk õt a "Mary Jane's Last Dance"-ben. Miután diplomát szerzett a Syracuse egyetem bölcsész karán elsõ színpadi szerepét a "Carousel"-ben kapta. Ez az elõadás aztán Tony-díjas lett. Késõbb a Broadway-n játszott a Pulitzer-díjas "Rent" címû darabban is. Christopher McQuarrie (író, rendezõ) McQuarrie a legjobb eredeti forgatóköny kategóriában Oscar-díjat kapott a Közönséges bûnözõk címû mûvéért. Ebben a filmben nyújtott alakításáért kapott Oscar-díjat Kevin Spacey is a legjobb mellékszereplõ kategóriában. Ez egy szövevényes bûnügyi történet, nagyon rafinált és meglepõ befejezéssel. 1994-ben errõl a filmrõl beszéltek talán a legtöbbet. Ez volt a második eset, hogy McQuarrie forgatókönyvet írt egykori gimnáziumi osztálytársa, Bryan Singer rendezõ számára. Elõször a "Public Access" címû filmben dolgoztak együtt, amely 1993-ban a zsûri nagydíját nyerte el a Sunance Film Festival-on. A Hullahegyek, fenegyerek McQuarrie elsõ rendezése, elõtte azonban már két ízben dolgozott együtt Kenneth Kokin producerrel, akkor mind a kétszer mint forgatókönyvíró.

SZUBJEKTÍV
Aki szereti az olyan filmeket, amelyek csaknem minden pillanatában látható fegyver a vásznon, amelyekben nem beszélnek, csak lõnek, amelyek a céltalan erõszakról szólnak, jól fog szórakozni. Itt már nem közönséges, hanem született gyilkosokról van szó. Bár a fõszereplõk egy jobb élet reményében menekülnek, már az elsõ pillanatokban biztosnak tûnik, hogy ez nem fog sikerülni nekik. Mi pedig reménykedhetünk, hogy ez a film is messze áll a valóságtól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...