2001. március 1., csütörtök

VATEL


Szereplők: Gérard Depardieu, Uma thurman, Tim Roth, Julian Sands
Rendező: Roland Joffé
Zene: Ennio Morricone
Producer: Ennio Morricone
Gyártó: Legrande Enterprises
Időtartam: 117 perc
Hazai forgalmazó: Best Hollywood Kft
Eredeti cím: VATEL
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
A történet Condé herceg kastélyában játszódik 1671-ben. Condé tönkrement. Inasa, Vatel segítségével próbálja a király kegyét és anyagi támogatását megszerezni. Reményei szerint a hadsereg vezetõje lesz a hollandok elleni támadásnál. Bár nincs pénze, hitelekbõl vendégül látja a királyi udvart, akik felhõtlen szórakozást várnak a hétvégétõl. Vatel feladata, hogy megszervezze az ünnepséget. Látványos ételeket és elõadásokat szervez, miközben megpróbál érzõ ember maradni. Igazi szolga, aki azonban nem adja el magát. Egyetlen parancsolójának urát tekinti, de a megaláztatást tõle sem tûri el.




TELEOBJEKTÍV
Gérard Depardieu eddig 117 filmben szerepelt. 1948-ban született egy hatgyermekes fémmunkás családban. 12 évesen otthagyta az iskolát, csavargott és pénzért bokszolt, s gyakran keveredett összeütközésbe a rendõrséggel. 16 évesen színórákra járt Párizsban. Számos díjat nyert: a Cyrano de Bergeracért César-díjat, a Cannes-i Filmfesztiválon a legjobb férfi alakítás díját nyerte, s ezért a moziért Oscarra is jelölték. Elsõ amerikai sikerét 1990-ben aratta a Zöld kártyában, amiért Golden Globe-díjat kapott. Mûvészfilmekben is játszott, például Roman Polanskival forgatta a Puszta formalitást. Nagy népszerûséget szerzett, megkapta a francia becsületrendet is. Filmjeibõl: Esténként a kormoránok rikoltoznak, A bajhozó, Csapásra csapás Két férfi a városban, Vincent, Francois, Paul és a többiek, A forgalmi dugó, Elõ a zsebkendõket, Az utolsó metró, A vagány, Balfácán, Szomszéd szeretõk, A nagy testvér Danton, Holdfény a csatorna felett, Balekok, Egy nõ vagy kettõ, Zsaruszerelem, Négybalkezes, Kösz, megvagyunk!, Zöld kártya, Minden reggel, Hanta-palinta, 1492 - A paradicsom meghódítása, Puszta formalitás, Apám, a hõs, Zûrangyalok, Segíts, mumus!, Csillagot az égrõl, A vasálarcos, Asterix és Obelix. Uma Thurman 15 évesen úgy döntött, színésznõ lesz, mivel a salemi boszorkányok iskolai elõadásában felfedezte õt két ügynök. Elõször ugyan mosogatott és modell volt New Yorkban, majd 1987-ben megkapta elsõ szerepét a Gyilkos féltékenység címû filmben. Münchausen báró kalandjaiban Vénuszt alakította, majd a Veszedelmes viszonyokban játszott. A Ponyvaregény címû filmbeli alakításért Oscar-díjra jelölték. Filmjei: Gyilkos féltékenység, Johnny, a tökéletes, Veszedelmes viszonyok, Münchausen báró kalandjai, Henry és June , Gazdagok és balekok, Robin Hood , Jennifer 8 - A következõ, Dermeszto szenvedélyek, Néha a csajok is úgy vannak vele, Veszett Kutya és Glória, Ponyvaregény, Itália csókja, Gyönyörû lányok, Vonzások és állatságok, Batman és Robin, Gattaca, Nyomorultak, A bosszúállók, A világ második legjobb gitárosa. Tim Roth 1961-ben született Londonban. Érettségi után szobrászatot tanult, de másfél év múlva inkább a színészet felé fordult. 1983-ban kapta meg elsõ szerepét. Filmjei: Félelem nélkül Elválasztott világ Megölni egy papot, A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretõje, Rosencrantz és Guildenstern halott , Kutyaszorítóban, Temetõi járat, Vegyes-páros, A sötétség mélyén, Rob Roy, Ponyvaregény, Négy szoba, A varázsige: I Love You, Gengszter, A hazug, Az utolsó belövés.

SZUBJEKTÍV
A történet egyszerû, de most nem ez volt a fontos. Egy kor szokásait ismerhetjük meg, pontosabban a királyi udvar életébe, szórakozásába pillanthatunk be. Gyönyörû ételek, ruhák, amihez töménytelen pénz kellett, és ami természetesen senkinek sem volt. Bár a film nem rövid, mégsem unatkozhatunk, a szemünk legalább jóllakik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...