2001. március 30., péntek

BILLY ELLIOT


Szereplők: Jamie Bell, Julie Walters, Gary Lewis, Jamie Draven, Jean Heywood, Stuart Wells
Rendező: Stephen Daldry
Forgatókönyv: Lee Hall
Vágó: John Wilson
Zene: Stephen Warbeck
Producer: Stephen Warbeck
Gyártó: Working Title Films
Időtartam: 120 perc
Hazai forgalmazó: UIP Duna Film
Eredeti cím: BILLY ELLIOT
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
Billy és családja egy angliai bányászfaluban él. Itt természetes, hogy mindenki bokszedzésre jár, ha fiúnak születik. Az órákat egy sportcsarnokban tartják a lányok balett óráival egy idõben. Billy egyre lelkesebben figyeli az órákat és a kesztyût hamarosan balettcipõre cseréli. A bányászsztrájk miatt, amiben a család is benne van a báty vezetésével, egyre nehezebb a megélhetés. Az apa rájön, hogy fia "nõies" táncórákra fizeti a bokszedzés díját, és ezt megtiltja. Billy titokban jár tovább táncolni. Lelkes tanárnõje ingyen foglalkozik a tehetséges tanítvánnyal, hogy sikerülhessen felvételije a királyi balettiskolába. A sztrájk miatt azonban lemarad a felvételirõl. Apja véletlenül szemtanúja lesz fia elõadásának. A tanárnõ beszéde és a látottak meggyõzik az apát, hogy fia elõtt milyen nagy lehetõségek állnak. Az utazás költségeit a bányásztársak adják össze, így apja és fia elindulnak szerencsét próbálni.




TELEOBJEKTÍV
Julie Walters (Mrs. Wilkinson) Nagy-Britannia "élõ nemzeti kincse", ahogy akkor nevezték, amikor 1999 szeptemberében a Brit Birodalom Rendjelével tüntették ki. Pályáját ápolónõként kezdte a birminghami Erzsébet Királynõ Kórházban, majd amikor elkötelezte magát a színjátszás mellett, a Manchester Polyn folytatta tanulmányait. 1974-ben csatlakozott a Liverpool Everyman társulatához. Elsõ jelentõs filmszerepét 1983-ban kapta a Willy Russell színdarabjából készült Educating Ritában, amelyben Michael Caine partnere volt; alakításáért BAFTA-díjat, Arany Glóbusz-díjat kapott és Oscarra is jelölték. Filmjei: Stepping Out, Intim kapcsolatok, Prick Up Your Ears, Titanic Town, Buster, Nõvérem, nõvérem, Girls' Night. Jamie Bell (Billy) elsõ filmszerepét játssza ebben a filmben. Hatévesen kezdett táncolni, és 14 éves korára komoly feltûnést keltett tehetségével - mindenütt, kivéve otthonában, Billinghamben. Billyhez hasonlóan neki is sikerült titokban tartania tánctudását osztálytársai elõtt. Gary Lewis (Apa) jelentõs színpadi múlttal a háta mögött 1998-ban vált nemzetközileg ismertté Ken Loach Nevem: Joe-jában. Peter Mullan Árvákjának fõszerepéért a következõ évben a Gijoni Filmfesztiválon a legjobb színésznek járó díjat vehette át. Olyan filmekben játszott még, mint a Gregory 2 barátnõje és The Match. Jamie Draven (Tony) a Butterfly Collectors és The Bill címû tévéfilmekben kezdte színészi pályáját, elsõ játékfilmje a Mindenki a napra tör volt. Stephen Daldry (rendezõ) elsõ játékfilmje a Billy Elliot. Több mint száz új darab színrevitelét irányította. Eight címû elsõ rövidfilmjét 1999-ben BAFTA-ra jelölték.

SZUBJEKTÍV
Hétköznapi történet, mégis izgalmas és magkapó. Nincsenek trükkök és kaszkadõrmutatványok, viszont van nagymama és lázadni próbáló gyerekek, meg nem értõ szülõk. Kiváló színészi munkával életre keltett átlagos karakterek. Éppen emiatt remek a film.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...