2001. március 11., vasárnap

A harc mestere


Szereplők: Wesley Snipes, Anne Archer, Maury Chaykin, Marie Matiko
Rendező: Christian Duguay
Forgatókönyv: Wayne Beach, Simon Davis Barry
Zene: Normad Corbeil
Producer: Normad Corbeil
Gyártó: Warner Bros
Időtartam: 121 perc
Hazai forgalmazó: Best Hollywood Kft
Eredeti cím: The Art of War
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
Neil Shaw ügynök az Egyesült Nemzetek Szervezetének dolgozik. Társaival együtt olyan titkos küldetéseken dolgozik, hogy létezésérõl csak kevesen tudnak. Kína kereskedelmi szerzõdés aláírására készül az Egyesült Államokkal, de a szerzõdés megkötését ünneplõ vacsorán lelövik a kínai nagykövetet. Shaw a gyilkos nyomába ered, és megkezdõdik az véget nem érõ hajsza.




TELEOBJEKTÍV
Wesley Snipes: 1962.-ben született, Bronxban nõtt fel. Már gyermekkorában színész akart lenni, ezért érettségi után beiratkozott a manhattani színmûvészeti fõiskolára. Társalapítója volt a Struttin' Street Stuff színésztársaságnak. Kisebb szerepet kapott Goldie Hawn Vadmacskák címû filmjében és Michael Jackson Bad címû videoklipjében. Ebben hívta fel magára Spike Lee figyelmét, aki szerepeltette a Mo' Better Bluesban. A fiatal színész olyan hatást gyakorolt a rendezõre, hogy Lee a Dzsungelláz Flipper figuráját egyenesen róla mintázta. Snipes gyermekkora óta gyakorolja a harcmûvészeteket, különösen járatos az afrikai-brazíliai eredetû küzdõsportban, a capoeirában. Snipes hamarosan Hollywood férfisztárjai közé emelkedett. Az 57-es utasban demonstrálta harcmûvészeti jártasságát, a Gyilkos napban Los Angeles-i detektívet alakított, aki Sean Connery oldalán igyekszik felderíteni egy gyilkosságot, A pusztítóban Sylvester Stallone ellenfelét, az ördögi Simon Phoenixet játszotta, szõkére festett hajjal. A színész azonban sokkal komplexebb alakításra is képes, ezt bizonyította a Tánc a vízen tolószékbe kényszerült figurájának megformálása. További fontosabb filmjei: Gyilkosság a Fehér Házban, Penge, New Jack City, Zsákolj, ha tudsz, Halálugrás, Pénzvonat, Sportháború, Életre-halálra. Anne Archer: pályája során számos vezetõ hollywoodi sztárral szerepelt együtt, a Végzetes vonzerõ megcsalt feleségének alakításáért Golden Globe- és Oscar-jelölést kapott. A Hajszál híjánban Gene Hackman, a Férfias játékokban Harrison Ford volt a partnere. Egyik legkedvesebb, de legnehezebb feladata a Texasi keringõ címû, az ottani olajmezõkön játszódó romantikus komédia volt, melynek férjével, az Emmy-díjas sportproducer-rendezõvel, Terry Jastrow-val együtt producere is volt. Fontosabb filmjei: A jók feketében járnak, A tanú teste, Rövidre vágva, Végveszélyben, Hat nap, hét éjszaka, A bevetés szabályai. Marie Matiko: 14 évesen lett tagja a Young Americans nevû csoportnak, amely számos énekes-zenés show-ban szerepelt. Közben az UCLA-n környezetvédelmi mérnöknek tanult, s részt vett a Miss Saigon címû musical szereplõválogatásán, ahol kiválasztották Mimi/Gigi megformálására. A darabbal országjáró körútra indult, közben folytatta tanulmányait. Megalapította a Vivace nevû iskolát, ahol ázsiai származású amerikai gyerekek tanulnak. Matiko elsajátított néhány harcmûvészetet is, s nem idegen tõle a fegyverhasználat sem.

SZUBJEKTÍV
A film az akció mozik mintadarabja. Az izgalmak, az üldözések, a verekedések és lövöldözések feltartóztathatatlanul követik egymást. Idõnként már jól esik néhány pillanat szünet, amikor a szereplõk és a nézõk is kifújhatják magukat. Bár a film sok eleme ismerõsnek tûnhet (ejtõernyõs ugrás a felhõkarcolóról vagy a levegõt hasító golyók látványa) a végeredmény mégis egy látványos, remekül vágott akciófilm. A történetben ugyan vannak homályos vagy megoldatlan részek, de egy ilyen filmben ez talán nem is fontos. A pergõ akciók közben pedig úgysincs idõ a gondolkodásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...