2001. február 26., hétfő

Shaft


Szereplők: Samuel L. Jackson, Vanessa Williams, Jeffrey Wright, Christian Bale, Busta Rhymes, Dan Hedaya, Tony Collette, Richard Roundtree
Rendező: John Singleton
Vágó: John Bloom
Zene: David Arnold, Isaac Hayes
Producer: David Arnold, Isaac Hayes
Gyártó: Paramount Pictures
Időtartam: 107 perc
Hazai forgalmazó: UIP Duna Film
Eredeti cím:
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
Egy gazdag fiú megöl egy fiatal feketét, mert az nem reagál kötekedésére, hanem õt teszi nevetségessé. John Shaft, a fekete nyomozó letartóztatja, de pénze és apja befolyásos ismeretségei miatt a fiú szabadlábra kerül. Elhagyja az országot. Két év múlva tér vissza, de a nyomozó nem felejtette el õt. Mindent megtesz, hogy a fiú megkapja büntetését. Megkeresi az egyetlen szemtanút, aki azonban nem akar a tárgyaláson részt venni. A lányt, aki a gyilkosság helyszínén volt, a fiú is keresi, hogy elhallgattassa az alvilág segítségével. A nyomozónak így már velük szemben is fel kell venni a harcot. Bosszúvágya még a karrierjénél is fontosabb, nem válogat a felhasznált eszközök között.




TELEOBJEKTÍV
Samules L. Jackson (John Shaft) neve Quentin Tarantino Ponyvaregény - Pulp Fictionjében nyújtott alakítása óta ismert. Legutóbb Tommy Lee Jones oldalán láthattuk a vásznon A bevetés szabályaiban. Láthattuk még a következõ filmekben: Háborgó mélység, The Red Violinj új Csillagok Háborúja, Nincs alku és az Eve's Bayou, Jackie Brown, Ha ölni kell ,Die Hard 3 - Az élet mindig drága, 187, A gömb, Utánunk a tûzözön, Hard Eight, Megérint a halál, Loosing Isaiah, Amos and Andrew, Ragtime, A szerelem tengere, Amerikába jöttem, Ray, Szemet szemért, Suli láz, Mo' Better Blues, Nagymenõk, Strictly Business, Fehér sivatag, Férfias játékok, Jumpin' at the Boneyard, Father and Sons, Juice és a Tiszta románc, Dzsungelláz. Vanessa Williams (Carmen) sokoldalú színésznõ és énekes, világszerte több mint négymillió eladott albummal. Már az elsõ, The Right Stuff címû albuma aranylemez lett és három Grammy jelölést is hozott neki. 1986-ban debütált a vásznon az Under the Gunban, amit a The Pick-Up Artist, az Another You és a Harley Davidson és a Marlboro Man követett. A Végképp eltörölniben kapta elsõ fõszerepét Arnold Schwarzenegger oldalán, ezután olyan filmek jöttek, mint a Hoodlum, a Dance With Me, Light It Up, és a The Adventures of Elmo in Grouchland. A Soul Foodban nyújtott alakításáért NAACP Image Díjjal jutalmazták. Jeffrey Wright (Peoples Hernandez) játszotta Jean-Michel Basquiat Basquiatcímû nagysikerû filmjében az ifjú mûvészt. Idén két, a Sundance Fesztiválon bemutatott filmben is szerepelt: az Ethan Hawke fõszereplésével játszott Hamletben õ a sírásó, másik filmje, a Crime and Punishment in Suburbia pedig elnyerte a zsûri nagydíját. Filmjei még a Faithful, Jumpin' at the Boneyard, Critical Care, Woody Allen Sztárral szembenje, valamint a bemutatásra váró D-Tox Sylvester Stallonéval a fõszerepben. John Singleton (rendezõ, producer, forgatókönyvíró) a Fekete vidékkel robbant be a filmiparba, mely abban a kitüntetésben részesítette, hogy õ lehetett a legfiatalabb és az elsõ afro-amerikai Oscar-jelölt a legjobb rendezésért járó kategóriában. Ugyanezen munkája a legjobb forgatókönyvért is jelölést kapott, csakúgy, mint a New York-i Filmkritikusok Körének legjobb elsõ rendezésért osztott díját. A Fekete vidék az egyik legnagyobb bevételt hozó olyan filmmé vált, melyet afro-amerikai rendezõ rendezett. Figyelemreméltó belépõje után Singleton saját drámájának, a Hazug igazságnak rendezésével folytatta pályáját. Következõ filmje a Rosewood volt, mely egy floridai kisvárosban, a 20-as években megesett mészárlás igaz történetét dolgozta fel. A Jon Voight, Ving Rhames és Don Cheadle színészi alakításával fémjelzett Rosewoodot a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Medve-jelölésre érdemesítették. Singleton Los Angelesben született és nõtt fel, a Dél-Kaliforniai Egyetemen végzett forgatókönyvíró szakon.

SZUBJEKTÍV
Az eredeti, 1971-ben Gordon Parks rendezésében bemutatott Shaft igazán átütõ erejû szenzációnak számított a szexis és vagány fekete fõhõssel. Ma már más a helyzet, hiszen nem lehetetlen, hogy egy fekete is sikeres és elismert legyen szakmájában. Talán ezért furcsa, hogy saját eszközeivel, ököllel és fegyverrel még felmondása után is következmények nélkül lehet jelen minden leszámolásnál. Elismerést szerezhet beszédével és fellépésével. Nagyon jó a drogbáró figurája, aki családcentrikus, érzõ ember, viszont az üzletben nem ismer barátságot. Érdekesek az alvilági helyszínek is. A régi film hangulatát azonban nem sikerült átmenteni az ezredfordulóra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...