2001. február 5., hétfő

U-571


Szereplők: Matthew McConaughey, Bill Paxton, Harvey Keitel, Jon Bon Jovi, David Keith
Rendező: Jonathan Mostow
Vágó: Wayne Wahman
Zene: Richard Marvin
Producer: Richard Marvin
Gyártó: Amnesia Entertainment, Canal+Image Dino De Laurentiis
Időtartam: 115 perc
Hazai forgalmazó: Kinowelt Hungary
Eredeti cím: U-571
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
Idõpont: a második világháború. Helyszín: Atlanti-óceán. Az amerikai tengeralattjáró flotta különleges csapata azt a feladatot kapja, hogy szerezzék meg a német tengeralattjárókon használt titkos kódoló gépet, az Enigmat. Erre remek alkalom adódott, mert az egyik német tengeralattjáró megsérült. Segítségre vár. Ennek a fedélzetére kell az amerikai katonáknak németként feljutniuk, a legénységet foglyul ejtve, a hajót megsemmisítve visszajutni anyahajójukkal az amerikai partokhoz. Az akció közben nem várt fordulatok miatt német hajón, ellenséges vizeken, idegen feliratok segítségével kell a hajót hazavezetni. Harcot vívnak nemcsak az ellenséggel, hanem saját magukkal, félelmeikkel és teherbírásukkal is. A film a háborúban elesett tengerészeknek szeretne emléket állítani.




TELEOBJEKTÍV
Matthew McConaughey (Andrew Tyler hadnagy) Richard Linklater elismert filmdrámájában, a "Dazed and Confused"-ban debütált a hetvenes években. Szenzációs alakítást nyújtott a Ha ölni kell címû filmben Joel Schumacher rendezésében. Filmjei: Kapcsolat (Contact), Amistad címû történelmi dráma, Texasi láncfûrészes gyilkos visszatér (Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation), Angels In the Outfield, Lone Star, Newton Boys. Bill Paxton (Mike Dahlgren kapitány): Apollo 13, Twister, One False Move, Tombstone, Trespass, Esthajnalcsillag (The Evening Star), Joe, az óriásgorilla (Mighty Joe Young). Golden Globe díj nevezést kapott az HBO produkciójában gyártott "A Bright Shining Lie" címû filmben nyújtott alakításáért. Szerepelt még a következõ filmekben Terminátor (The Terminator),az Aliens, a Két tûz között (True Lies), a Titanic. Harvey Keitel (Klough ) filmjei: A zongoralecke(The Piano), amelyben alakításáért az 1993-as Cannes-i Filmfesztiválon megosztott Aranypálma díjat kapott és elnyerte az Ausztrália Legjobb Színésze díjat is vagy Abel Ferrara "Bad Lieutenant" (ebbéli alakításával a Független Filmek legjobb színésznek járó díját nyerte el), továbbá Martin Scorsese:" Mean Street", Quentin Tarantino: "Reservoir Dogs "és a Ponyvaregény (Pulp Fiction) , Füst(Smoke), Thelma és Louise (Thelma and Louse), Odüsszeusz tekintete (Ulysses' Gaze) fõszerepéért. A film elnyerte az 1995-ös Cannes-i Filmfesztivál nagydíját. SZerepelt az Alice már nem lakik itt (Alice Doesn't Live Here Any More), a A taxisofõr (Taxi Driver) és a Krisztus utolsó megkísértése (The Last Temptation Of Christ) címûek filmekbenben. Jon Bon Jovi (Pete Emmett hadnagy) napjaink egyik legelfoglaltabb és legsokoldalúbb elõadója. Zenei és színészi pályája között zsonglõrködve hol koncertet ad, hol pedig a felvevõgép elõtt áll, mint színész. A filmvásznon 1995-ben debütált a kritikusok által is nagyra becsült "Moonlight And Valentino" címû filmben. A Motion Picture Club a rangos Premiere Performance Awarddal jutalmazta elsõ színészi próbálkozását. További munkái: John Duigan "TheLeading Man", "Homegrown" és "No Looking Back" (Ed Burns és Lauren Holly oldalán). Legutóbb a "Little City"-ben láthattuk Jonathan Mostow (rendezõ/társ-forgatókönyvíró) elõször az 1997-es Paramount thriller, a Félelem országútján írójaként és rendezõjeként vonta magára a figyelmet. Majd megrendezte az Emmy-díjas HBO minisorozat, a "From The Earth To The Moon" befejezõ részét. Gyártásvezetõje volt az 1997-es Polygram thrillernek, a Játsz/ma (The Game)-nek (fõszereplõk Michael Douglas és Sean Penn).

SZUBJEKTÍV
Izgalmas jelenetek teszik emlékezetessé a filmet. Megismerhetjük a tengeralattjárókon szolgálatot teljesítõk sokszor félelmetes életét, (ez most különösen aktuális, az elsüllyedt orosz hajó miatt) és munkakörülményét. Érdekes, hogy Amerikában mégis vannak olyanok, akik le tudnak mondani saját karrierjükrõl a többiek érdekében. Kicsit zavaró és hihetetlen volt néhány tengeralattinak szánt külsõ felvétel és a hajótöröttek megmentéséért vívott harc.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...