2016. augusztus 24., szerda

Ponyvaregény - Pulp Fiction


Szereplők: John Travolta, Samuel L. Jackson, Bruce Willis, Ving Rhames, Tim Roth, Amanda Plummer
Rendező: Quentin Tarantino
Gyártó: Miramax, A Band Apart
Időtartam: 154 perc
Hazai forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.
Eredeti cím:
Gyártási év: 1994

OBJEKTÍV
A film három, a rendezõ által elkülönített részbõl áll, amelyek mind gengsztertörténetek, ugyanakkor ezek az epizódok millió apró szállal kötõdnek egymáshoz, s így válik az alkotás keretes filmmé. A végén voltaképpen ugyanahhoz a jelenethez térünk vissza, ahol az egész elkezdõdött, de közben Tarantino fantasztikus ügyességgel játszik az idõ- és történeti síkokkal. A kitûnõ szerkesztés eredményeként újszerû és izgalmas, ahogy a történet közepérõl indulunk, a végén ide is térünk vissza, míg a sztori elejével valahol a film közepén ismerkedünk meg. Ami a karaktereket illeti, adott két idõsödõ, szabad szájú, tökös, szimpatikus gengszter, Vincent és Jules, akik igyekeznek fõnöküknek visszaszerezni egy aktatáskát. Ehhez persze meg kell ölniük pár embert, de ez az egyszerû bérgyilkosokkal gyakran megesik. Jules a rá célzott golyókat csodával határos módon elkerüli, s ezt jelnek tekintvén úgy dönt, felhagy eddigi életével. Társának viszont el kell vinnie szórakozni a gengszterfõnök feleségét... Van egy bokszoló, Butch, aki a hírhedt maffiafõnök, Marselleus Wallace átvágását tervezi. Hogy-hogy nem, odáig fajul a történet, hogy végül már inkább a megmentésére készül, mint a lelövésére... Nem utolsó sorban, pedig, van egy piti rabló-párosunk is, akik éppen egy étterem kirablására készülnek. Ám ott reggelizik Vincent és Jules... Tarantino filmje anno felkavarta a filmes világot, Hollywood poshadó állóvizét, az erõszakot ironikusan ábrázolta, a krimi mûfajból paródiát kovácsolt. Talán a legjobbkor tér most vissza, hogy újra ötvözze a mûvésziességet a tömegfilmek világával.




TELEOBJEKTÍV
JOHN TRAVOLTA: eddig kétszer jelölték Oscar-díjra: a Szombat esti lázért és a Ponyvaregényért. Filmjei: A nemzet színe-java, A Zavaros vizeken, Carrie, Grease, Városi cowboy, Halál a hídon, Életben maradni, Ingerlõ idomok, Nicsak, ki beszél?, Verseny, Aranyláncok, Rock’n Roll sztori, Nicsak, ki beszél még?, Nicsak, ki beszél most?, Feketén, fehéren, Rés a pajzson, A csodabogár, Michael, Ál/Arc, Életem szerelme, Õrült város, Az õrület határán, A tábornok lánya, Kardhal, Háború a Földön, A vér kötelez, Kiképzõtábor, A megtorló, A tûzbõl nincs kiút. SAMUEL L. JACKSON filmjei: Ponyvaregény (Oscar-díj legjobb mellékszereplõ), Dzsungelláz, Jackie Brown, a Ha ölni kell, Fejjel a falnak – Attica négy napja, „Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith”, „Coach Carter”, Kill Bill: Vol. 2, Függõség, S.W.A.T. – Különleges kommandó, „Basic”, xXx, A klónok támadása, Ütközéspont, A sebezhetetlen, Shaft, A bevetés szabályai, Háborgó mélység, Star Wars I. – Baljós árnyak, Nincs alku, A gömb, 187, Utánunk a tûzözön, Pofonláda, Die Hard – Az élet mindig drága, Megérint a halál, Bármi áron, A legeslegújabb kor, Fresh, Tiszta románc, Veszélyes elemek, Jurassic Park, Amos és Andrew bilincsben, Haláli fegyver, A Halál prófétája, Temetõi járat, Fehér sivatag, Férfias játékok, Hosszú lé, Csak semmi érzelem, Nagymenõk, Mo' Better Blues, Savanyú a szülõ, A szerelem tengere, Szemet szemért, Amerikába jöttem, Suliláz, Ragtime. Quentin Tarantino (rendezõ) filmjei rendezõként: Kill Bill 2. - A Menyasszony visszavág, Kill Bill, Kutyaszorítóban, Ponyvaregény, Négy szoba, Jackie Brown,. Színészként: Ponyvaregény, Desperado, Négy szoba, Girl 6 – A hatodik hang, Alkonyattól pirkadatig, Sátánka. Forgatókönyvíróként és színészként is ismert.

SZUBJEKTÍV
Újra élvezhetünk egy régen látott remek filmet, ami krimi és paródia is egyben. Szerencsére most sem kell csalódnunk. Jó a történet és a rendezés, ráadásul igazán nagy nevekkel találkozhatunk a stáblistában és nem kell csalódnunk. Kiváló színészi alakításokat láthatunk. Végig figyelni kell, hogy a történetet igazán követni tudjuk, hiszen az események több szálon folynak, és ugyanazok a szereplõk mindegyik szálon felbukkannak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...