2001. április 3., kedd

A meztelen Maya


Szereplők: Aitana Sánchez-Gijón, Jorge Perugorría, Penélope Cruz, Jordi Mollá, Stéfania Sandrelli
Rendező: Bigas Luna
Forgatókönyv: Bigas Luna és Cuca Canals
Vágó: Kenout Peltier
Gyártó: Mate Production, UGC YM
Időtartam: 98 perc
Hazai forgalmazó: Mokép
Eredeti cím: VOLAVÉRUNT
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
A gazdag, szépséges és korának legbefolyásosabb férfiinak szeretõje Dona Maria de Pilar, Alba hercegnõje új palotájának befejezése tiszteletére fényes estélyt rendez. A vendégek között félrevonultan áll két férfi, mindketten a hercegnõ korábbi szeretõi: Godoy, Spanyolország miniszterelnöke és Goya, az udvari festõ. A pazar lakoma alatt torreádorokról, festõkrõl, operaénekesekrõl és természetesen a politikáról csevegnek a vendégek, félreérthetetlenül epekedõ, gyûlölködõ pillantásoktól kísérve. Goya elmagyarázza a különbözõ színek anyagösszetételét, valamint a hatásukat. Az életszerû sárgát kobaltból, a viruló zöldet veronálból készítik, és ez színtiszta méreg. Másnap reggel futótûzként terjed a hír, haldoklik a Hercegnõ. Utolsó kívánságát teljesítve Goya siet hozzá. Az utolsó csók, az utolsó pillantás a "Meztelen Maya"-val. Épp hogy betöltötte a negyvenet. Halálának oka rejtély, de a festõ készletébõl eltûnt a veronai zöld. És pletykák kapnak szárnyra. Megindul a nyomozás.




TELEOBJEKTÍV
Aitana Sánchez-Gijón híresebb filmjei: Ruleta, Celos, Yerma, Love Walked In. Penélope Cruz híresebb filmjei: Vanilla Sky, Captain Corelli's Mandolin, Blow, All the Pretty Horses, Woman on Top, Todo sobre mi madre, Hi-Lo Country, Talk of Angels.

SZUBJEKTÍV
Igazi felüdülés a hatalmas amerikai film dömping közben egy-egy európai alkotást látni. A meztelen Maya kiváló példa arra, hogy speciális kép- és hanghatások, számítógépes trükkök nélkül is lehet izgalmas, látványos és elgondolkodtató filmet készíteni. A történelmi nyomozás az utolsó pillanatokig tartogat meglepetést, miközben a spanyol nemesség korabeli életében és a gyönyörû (idõnként ruhátlan) hölgyekben gyönyörködünk. Szerencsére nem rontották el a filmet sem magyar, sem angol szinkronnal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...