2001. április 8., vasárnap

CSOKOLÁDÉ


Szereplők: Juliette Binoche, Lena Olin, Johnny Depp, Judi Dench, Alfred Molina, Peter Stormare, Carrie-Anne Moss
Rendező: Lasse Hallström
Forgatókönyv: Robert Nelson
Vágó: Andrew Mondshein
Zene: Rachel Portman
Producer: Rachel Portman
Gyártó: Miramax
Időtartam: 121 perc
Hazai forgalmazó: Intercom
Eredeti cím: CHOCOLAT
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
Lansquenet-ben, egy kisvárosban mindig ugyanúgy telnek a napok. Az emberek templomba járnak és próbálnak megfelelni a helyi gróf elvárásainak. Semmi öröm, semmi másság. Ide érkezik meg lányával Vianne Rocher, aki csokoládéboltot nyit. A baj csak az, hogy éppen nagyböjt van. A templomi beszédben önmegtartóztatásra és bojkottra hívják fel mindenki figyelmét. A kis bolt azonban egyre népszerûbb lesz, mert a tulajdonos mindenki bajára tud megoldást, valami finomságot. Egyre többen esnek bûnbe, de egyre több lesz az ellenség is. Megkezdõdik a harc a gróf és a boltos között.




TELEOBJEKTÍV
Juliette Binoche (Vianne Rocher) 1997-ben a legjobb nõi mellékszereplõ Oscar-díját kapta Az angol beteg címû filmjében nyújtott alakításáért. Elsõ jelentõs szerepét Godard Üdvözlégy, Máriájában játszotta, majd olyan filmekben szerepelt, mint a Rossz vér és a Randevú. Nemzetközi feltûnést Philip Kaufman A lét elviselhetetlen könnyûsége címû filmjében keltett. Fõszerepet játszott A Pont Neuf szerelmesei és Három szín: Kék címû filmjekben. Legutóbbi produkciói Az évszázad gyermekei, Alice és Martin voltak. További filmjei például az Üvöltõ szelek, a Kanapé New Yorkban és a Végzet. Lena Olin (Josephine Muscat) elsõ ízben szerepel férje, Lasse Hallström rendezõ filmjében. Filmjei: A lét elviselhetetlen könnyûsége, alakításáért akkor Arany Glóbusz-díjra jelölték. Elsõ filmszerepét Bergman Szemtõl szemben-jében kapta. További filmjei például: A kilencedik kapu, Fanny és Alexander, Rómeó vérzik, Havana, Mr. Jones, Mystery Men, Manhattanre leszáll az éj, Együtt a banda, Hamilton parancsnok. Johnny Depp (Roux) Lasse Hallströmmel már dolgozott együtt 1994-ben a Gilbert Grape-ben.Filmjei: Ollókezû Edward, Benny és Joonért, Ed Wood, A kilencedik kapu, a Don Juan DeMarco, a Halott ember, a Holtidõ, a Fedõneve: Donnie Brasco, Az asztronauta, a Félelem és rettegés Las Vegasban és az Arizonai álmodozók, Rémálom az Elm utcában, Slow Burn, A szakasz. Lasse Hallström (rendezõ) Stockholmban született. Videóklipeket rendezett például az ABBA együttesnek. Együttmûködésük nyomán készült el 1977-ben az ABBA: The Movie. 1985-ben a Kutyaéletem világhírt hozott számára. Elsõ amerikai filmjét, Az igazit 1991-ben mutatták be. Filmjei: Gilbert Grape, Szóbeszéd, Az árvák hercege.

SZUBJEKTÍV
Vajon tudunk-e úgy élni, hogy észrevesszük az élet apró örömeit? Erre figyelmeztet bennünket a film. Az egyik fél szeretne vétkezni, de erkölcsi nevelése erõsebb, mint a vágy a jobb élet iránt. A másik fél enged vágyainak, de nehéz elviselni, hogy emiatt kiközösítik õket. Érdemes-e mindig a látszatoknak engedelmeskedni, idegeneknek megfelelni. Kellemes, szórakoztató és finom bájával humoros film.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...