2001. április 6., péntek

FEDEZD FEL FORRESTERT!


Szereplők: Sean Connery, Rob Brown, F. Murray Abraham, Anna Paquin, Busta Rhymes, Michael Nouri
Rendező: Gus Van SantGus
Forgatókönyv: Mike Rich
Vágó: Valdis Oskardottir
Gyártó: Columbia Pictures
Időtartam: 137 perc
Hazai forgalmazó: Intercom
Eredeti cím: Finding Forrester
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
Forrester negyven éve írta elsõ és egyetlen megjelent könyvét. Azóta remete életet él Bronxban. Az egyetlen kapcsolatot a külvilággal, távcsöve jelenti. Ezt a fiatalok is észreveszik, külön mûsort rendeznek a kukkolónak. Azonban szeretnék tudni, igazak-e a pletykák, amit az öregrõl hallottak. Jamal, az egyik színes bõrû fiatal vállalkozik arra, hogy bejut a férfi lakásába. Az akció során azonban ottfelejti táskáját és benne kéziratait. Meglepetésére, kijavítva kapja vissza azokat. Így kezdõdik a barátság az író és a tehetséges fiatal között. Sikereit gyanúsan fogadják új iskolájában, ahol plágiummal vádolják. Az író segítsége kell ahhoz, hogy bebizonyíthassa igazát. Jamal és Forrester tanítói lesznek egymásnak. A fiú stílust, a férfi az újra élni akarást tanulja barátjától.




TELEOBJEKTÍV
Sean Connery (William Forrester/producer) filmjei: A briliáns csapda Dr. No, Oroszországból szeretettel, Goldfinger, Tûzgolyó, Csak kétszer élsz, Gyémántok az örökkévalóságnak, Sohase mondd, hogy soha, Marnie, A domb, Shalako, A jégsziget foglyai, Gyilkosság az Orient Expresszen, A szél és az oroszlán, Aki király akart lenni, A híd túl messze van, Gyilkos bolygó, Zardoz, Egy nyár öt napja, A rózsa neve, Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag, Oroszország ház, Vadászat a Vörös Októberre, Medicine Man, Gyilkos nap, Egy igaz ügy, Elsõ lovag, A szikla, Aki legyõzte Al Caponét filmért elnyerte a legjobb epizódszereplõnek járó Oscar-díjat és az Arany Glóbuszt is. Számos elismerésben részesült életében, övé többek közt a legrangosabb francia érdemrend, a Becsületrendet, az angol királynõ lovaggá ütötte. Rob Brown (Jamal Wallace) Harlemben született és Brooklynban nevelkedett, New Yorkban. Sohasem tanult színészetet. Ez volt elsõ filmje. Középiskolás, tehetséges kosárlabda- és futballjátékos. F. Murray Abraham (Crawford professzor) legismertebb alakítását Milos Forman Amadeus c. filmjében nyújtotta Salieri megformálásával, amiért Oscar-díjat, Arany Glóbusz Díjat és a Los Angeles-i filmkritikusok díját kapta. Egyéb filmjei: Star Trek - ûrlázadás, Hatalmas Aphrodité, Az utolsó akcióhõs, Hiúságok máglyája, A sebhelyesarcú, A rózsa neve. Gus Van Sant (rendezõ) 1952-ben született Louisville-ben. Filmje, a Good Will Hunting 1997-ben két Oscar-díjat (Robin Williams legjobb férfi mellékszereplo, Ben Affleck és Matt Damon legjobb forgatókönyv). Legutóbb Alfred Hitchcock 1960-ban készült filmjét, a Psychót filmesítette meg újra. 1989-ben a Drugstore Cowboy c. filmért megkapta a Filmkritikusok Országos Szövetségének díját legjobb film, legjobb forgatókönyv és legjobb rendezés kategóriákban. További filmek: Otthonom, Idaho, Néha a csajok is úgy vannak vele, Majd' megdöglik érte. Zenével is foglalkozik, több videót készített David Bowie, Elton John, Tracy Chapman és a Red Hot Chili Peppers számára. Érdekli a festészet, a fotó és az írás is.

SZUBJEKTÍV
Izgalmas film, pedig nincs benne öldöklés, robbantás. Viszont elgondolkodhatunk arról, hogy érdemes másokon segíteni, saját igazunkat megvédeni, mások tehetségében hinni. Connery remek alakítása mellett arra is tudott figyelni, hogy játszani hagyjon egy ismeretlen, de tehetséges fiatalt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...