2001. április 4., szerda

REKVIEM EGY ÁLOMÉRT


Szereplők: Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Conelly, Marlon Wayans
Rendező: Darren Aronofsky
Vágó: Jay Rabinowitz
Zene: Clint Mansell
Producer: Clint Mansell
Diszlet: James Chinlund
Gyártó: Sibling/Protozoa, Industry and Bandeira Entertainment
Időtartam: 100 perc
Hazai forgalmazó: Kinowelt Hungary
Eredeti cím: Requiem for a Dream
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
Harry és barátja szeretnének meggazdagodni. A módszer a következõ: eladják a TV-t, amit Harry anyja mindig visszavásárol. Az árából heroint vesznek, amit eladnának. De elõtte ki kell próbálni, hogy megfelelõ-e a minõsége. Harry édesanyja, Sara is egy más világról álmodik. Egyedül maradt, nincs más szórakozása, mint a csokoládé és a tévé. Mindent megtesz azért, hogy bekerülhessen kedvenc TV show-jába. Úgy érzi, ezt egyetlen úton érheti el, ha lefogy, és így fel tudja venni a "piros ruhát". Az egyetlen ruhát, amelyben megjelenhet a TV képernyõjén. Fanatikus fogyókúrába kezd, egy gyógyszer segítségével, melyet orvosa írt fel neki. A gyógyszer kezdetben fantasztikus hatással van Sara-ra. Fogyni kezd, feltöltõdik, teli lesz energiával, aztán elkezdõdnek a hallucinációk. Az orvos által felírt gyógyszer gyakorlatilag ugyan olyan kemény drog, mint a heroin. Harry összeszurkált vénái elfertõzõdnek és kórházba kerül, barátnõje Marion drogért és készpénzért árulja magát, anyja pedig egy elmegyógyintézetben álmodozik a TV show-ról, ahol majd õ lesz a sztár.




TELEOBJEKTÍV
Ellen Burstyn (Sara Goldfarb) Detroit-ban született. 1957-ben debütált a Broadway-n. 1964-ben feltûnt a mozivásznon is, a "Goodbye Charlie" címû filmben. Az 1970-es év hozta meg számára a nagy kiugrást. Peter Bogdanovich "The Last Picture Show" címû filmjében nyújtott alakításáért megkapta a New York-i Kritikusok Díját és a Nemzeti Filmkritikusok Díját, valamint jelölték Arany Glóbusz- és Oscar-díjra is. Emlékezetes filmjei: "The King Marvin Gardens", "Harry and Tonto", Az ördögûzõ. Ez utóbbiért Arany Glóbusz- és Oscar-díjra is jelölték a legjobb színésznõ kategóriában. 1975-ben az Alice már nem lakik itt címû filmben való játékáért Oscar-díjat kapott. Burstyn-t Oscar-díjra jelölték az 1978-as Jövõre veled ugyanitt, illetve az 1980-as "Resurrection"-ben nyújtott alkításáért is. További filmek: "The Spitfire Grill", A szerelem színei, "The Baby-Sitters Club", Ha a férfi igazán szeret, A szerelem erejével, "The Cemetery Club", "Providence", "Walking Across Egypt" és a Szeress, ha tudsz. Jared Leto (Harry Goldfarb) filmjei: "A Leonard Cohen Afterworld", "Sunset Strip", "American Psycho", "Black and White", Észvesztõ, Harcosok klubja, Az õrület határán, Rémségek könyve, "Switcback", "Prefontaine", A szerelem színei. Jennifer Conelly (Marion) Jennifer 11 éves korában debütált a filmvásznon a Volt egyszer egy Amerika címû filmben. Filmjei: Mulholland-Gyilkos negyed, "Higher Learning", "Of Love and Shadows", Rocketeer, a "Seven Minutes in Heaven", "Labyrinth". Darren Arnofsky (társíró, rendezõ) elsõ filmje, a "?" rengeteg díjat kapott. Elnyerte a legjobb rendezés díját az 1998-as Sundance Film Festival-on, az Open Palm díjat az IFP Gotham-tól, az IFP/West Spirit díját a legjobb elsõfilmes forgatókönyvért valamint a rendezõ a National Board of Review-tól megkapta az 'Exellence in Filmmaking' megtisztelõ címet. Brooklyn-ban született és itt is végezte tanulmányait állami iskolában. Aztán a Harvard-on tanult elõadómûvészetet és animációt. Vizsgafilmje a "Supermarket Sweep" nemzetközi díjakat nyert és 1991-ben bekerült a 'Diák-Oscar' választás döntõjébe is. 1998-ban Aronofsky és partnere Eric Watson megalapították a Protozoa Pictures-t. Aztán 1999-ben a Protozoa létrehozta az Amoeba Proteus nevû céget.

SZUBJEKTÍV
Sokan azért kezdenek drogozni, hogy kipróbálják, késõbb arra hivatkoznak, hogy bármikor le tudnának szokni róla. Csak éppen nem akarnak, végül pedig nem tudnak. A film azoknak lehet tanulságos, akik most próbálkoznak a kábítószerekkel, serkentõkkel. Akik már benne vannak, nem hiszem, hogy szembesülni akarnak problémáikkal, tehát nem nézik meg a filmet. A tizenéveseknek a film túl brutális, bár csak kis részét mutatja be a valóságnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...