2001. április 9., hétfő

BAGGER VANCE LEGENDÁJA


Szereplők: Will Smith, Matt Damon, Charlize Theron, Bruce McGill, Joel Gretsch, Danny Nelson
Rendező: Robert Redford
Zene: Rachel Portman
Producer: Rachel Portman
Gyártó: Twentieth Century Fox, Icon Productions
Időtartam: 127 perc
Hazai forgalmazó: Intercom
Eredeti cím: The Legend of Bagger Vance
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
Junuh (MATT DAMON), az egykori remek golfjátékos, visszatér a háborúból szülõvárosába, Savannah-ba. Az átélt borzalmakat nem tudja feldolgozni, az alkoholba temetkezik. A helyi golfklub a gazdasági-válság idejére készül el, amikor senkinek sincs kedve a játékhoz. A tulajdonos a csõd híre miatt öngyilkos lesz, de lánya apja emléke miatt, nem adja el a pályát. Elhatározza, hogy megszervezi az évszázad mérkõzését, ahol a két leghíresebb játékos küzd egymással. A helyiek csak akkor támogatják pénzzel a vállalkozást, ha a kisváros is tud egy játékost nevezni. Junuhra gondolnak, de a férfi évek óta nem látott ütõt. Ekkor érkezik a városba egy különleges idegen, akinek sikerül õt megint csúcsformába hozni.




TELEOBJEKTÍV
Will Smith (Bagger Vance) sikerei: MIB - Sötét zsaruk, A függetlenség napja, Vadiúj vadnyugat, 6szoros ölelés, Bad Boys - Mire jók a rosszfiúk?, A közellenség, Made in America. Smith zenészként és DJ-ként kezdte karrierjét. Két Grammy-díj és egy American Music Award tulajdonosaként nyergelt át a filmiparra. Néhány éve produkciós céget alapított Overbrook Entertainment néven, mely az Universal Pictures számára készít produkciókat. A vállalat lemezkiadással is foglalkozik. Matt Damon (Rannulph Junuh) filmjei: Dogma, A tehetséges Mr. Ripley, Mystic Pizza, Suliláz, Geronimo, A bátrak igazsága, Képtelen képregény, Az esõcsináló, Ryan közlegény megmentése, Fedezd fel Forrestert! Oscar-díjat kapott a Good Will Hunting címû forgatókönyvéért. Charlize Theron (Adele Invergordon) filmjei: Hulla, hó, telizsák, Árvák hercege, Sztárral szemben, Két nap a völgyben, Nyomul a banda, Az ördög ügyvédje, Az asztronauta, Joe, az óriásgorilla. Robert Redford (rendezõ és producer) a kaliforniai Santa Monicában született, 1937-ben. Felsõfokú tanulmányokat az University of Coloradón folytatott, majd ennek befejeztével Európába utazott, hogy mûvészettörténettel foglalkozzon. Legendás színészi karrierje az '50-es években indult. Rendezõként az Átlagemberekkel mutatkozott be 1980-ban, mely munkájáért rögtön három Oscar-díjat is kapott (köztük a legjobb rendezésért járót). Ezután további négy filmet rendezett: A milargói babföld-háború, Folyó szeli ketté, Kvíz Show, A suttogó. A független film elkötelezett híveként Redford 1981-ben megalapította a Sundance Institute-ot, amelynek célja, hogy "támogassa és segítse a tehetséges pályakezdõ forgatókönyvírókat és rendezõket, illetve lehetõvé tegye az új amerikai független film hazai és nemzetközi bemutatását".

SZUBJEKTÍV
A film hangulatos, visszaadja a 20-as évek Amerikáját. Csupán az a aj vele, hogy a golfról, és a játékhoz visszatérni vágyó alkoholistáról már láthattunk egy remek filmet (Tin Cup). Azért a felvételek szépek és a zene is kellemes. Will Smith nyugodt, csöndes játékával is kiemelkedõ alakítást nyújt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...