2001. január 11., csütörtök

A Mars mentõakció


Szereplők: Gary Sinise, Don Cheadle, Connie Nielsen, Kim Delaney, Tim Robbins
Rendező: Brian De Palma
Forgatókönyv: Tim Thomas, John Thomas, Graham Yost
Vágó: Paul Hirsch
Zene: Ennio Morricone
Producer: Ennio Morricone
Gyártó: Touchstone Pictures
Időtartam: 114 perc
Hazai forgalmazó: Intercom
Eredeti cím: Mission To Mars
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
2026. A Marson állandó bázis mûködik. A kutatók egyenes adásban közvetítik felfedezéseiket. Így legutolsó sétájukat is, egy furcsa képzõdmény felé. Az összeköttetés megszakad egy vihar miatt. Legközelebb már csak az egyetlen túlélõ segélykérését hallják a Földön. A túlélõ megmentésére indul egy ûrhajó. A legénység útját, küzdelmét követhetjük. Hamarosan kiderül, mi okozta a katasztrófát. Többen választás elõtt állnak, mi fontosabb számukra: az akció sikere vagy haza akarnak-e térni. Végül a vörös bolygó rejtélyeire is fény derül.




TELEOBJEKTÍV
Gary Sinise (Jim McConnell) filmjei: Forrest Gump (Oscar-díj jelölés), Apollo 13, Váltságdíj, Az utolsó dobás, Albínó alligátor, Jack, a medve, Gyorsabb a halálnál. Rendezõje és egyik fõszereplõje volt az Egerek és embereknek, valamint rendezõje a Roberts testvérek (Miles from Home) címû filmnek is. Színházi pályafutását 18 évesen, Chicagóban kezdte, munkásságát több díjjal is elismerték. Don Cheadle (a Misszió kapitánya, Luke Graham) filmjei: Kék ördög, Nyomd a sódert!, Mint a kámfor, Hamburger Hill, Boogie Nights, Tûzhányó, Rosewood, az égõ város. Connie Nielsen (Dr. Terri Fisher) legutóbbi filmje a Gladiátor volt. Munkái: Az ördög ügyvédje, Okostojás, Pokoli utazás (Voyage). Jerry O'connell (Phil Ohlmyer) karrierje 11 éves korában kezdõdött, Bob Reiner Állj mellém! címû filmjével. Láthattuk már a Marilyn mosolya, a Pár-Baj, a Jerry Maguier - A nagy hátraarc és a Sikoly 2. címû filmben. Tim Robbins (a parancsnok: Woody Blake) színész, író és rendezõ. A Ments meg, uram! címû filmnek producere, forgatókönyv írója és rendezõje is õ volt. További filmjei: A játékos, Bob Roberts, A szomszéd, Nekem 8, A remény rabjai, Rövidre vágva, Divatdiktátorok, A nagy ugrás, Jákob lajtorjája. Robbins 1981-ben társalapítója volt a Los Angeles-i színháznak, az Actors Gangnek. Brian De Palma (rendezõ) legutóbbi filmje a Mission: Impossible és Az utolsó dobás volt. Filmjei közül a jelentõsebbek: Carrie, Õrjöngés, Gyilkossághoz öltözve, Halál a hídon, Sebhelyesarcú, Alibi test, Aki legyõzte Al Caponét, A háború áldozatai, Hiúságok máglyája, Káin ébredése, Carlito útja. Ennio Morricone (zene) a filmtörténet legszebb zenéit írta, rengeteg díjjal ismerték el munkásságát, például az Aki legyõzte Al Caponét-ért Arany Glóbuszra és Oscarra is felterjesztették, mint ahogyan a Misszió zenéjéért is. Szerzeményeit hallhatjuk többek között a Volt egyszer egy Amerika, Volt egyszer egy vadnyugat, Õrület, Cinema Paradiso, Zaklatás címû filmekben, valamint Zeffirrelli Hamletjében is.

SZUBJEKTÍV
Sajnos, már a film elején gondoltam, hogy ez nem lehet a valóság: kerti ünnepség a Marsra indulás elõtti este, ráadásul a legénység NASA-egyenruhában süti a hamburgert. Ez a benyomás tovább erõsödött, a meglehetõsen kis létszámú szakemberekbõl (?) álló irányító központ láttán, ahol ráadásul látszatra meglehetõsen gyatra eszközökkel próbálták a felmerülõ vészhelyzeteket megoldani. Az ötletek és trükkök egy (nagy) részét már láthattuk körülbelül húsz éve készült filmekben. Reménykedjünk, hogy a fiatalok még nem nézték végig szüleik videó vagy DVD gyûjteményét, így nekik talán marad egy kis izgalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...