2001. január 26., péntek

CSIBE FUTAM


Rendező: Peter Lord, Nick Park
Forgatókönyv: Karey Kirkpatrick
Zene: John Powell, Harry Gregson-Williams
Producer: John Powell, Harry Gregson-Williams
Gyártó: DreamWorks Pictures, PATHÉ
Időtartam: 84 perc
Hazai forgalmazó: UIP Duna Film
Eredeti cím: CHICKEN RUN
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
A gyurmafilm fõszereplõi tyúkok, akik zöld rétrõl, szabadságról álmodnak. Ennek érdekében mindent meg is tesznek. Edzenek, reménykednek, terveket szõnek és próbálnak ki. Jó idõben érkezik a szögesdróttal védett udvarra az amerikai kakas, aki még repülni is tud. Tudományával nagy reményeket kelt a többiekben is. Csak véletlenül derül ki, hogy beszélni könnyebb, mint cselekedni. Ekkor azonban már õ is megszerette a többieket, kénytelen õ is bizonyítani. Együtt próbálnak kitörni Tepsiné új vállalkozásából. A csapat és a tervek készséges segítõi a szállítmányozást ellátó patkányok, akik kívülállóként igen jól szórakoznak a többiek erõfeszítésén. Lehet, hogy a kitartás eredményes lesz?




TELEOBJEKTÍV
Peter Lord (rendezõ/producer) az Aardman ügyvezetõ igazgatója és elnöke, melyet régi társával, David Sproxtonnal 1972-ben alapítottak. Rendezõként Lordot két ízben jelölték Oscar-díjra a legjobb animációs rövidfilmért járó kategóriában, 1996-ban a Watnak malaca van, 1992-ben pedig az Adam címû alkotásokért. Ezt megelõzõen a The Amazing Adventures of Morph és a War Story címû filmekért kapott BAFTA jelölést. Az Aardman két rövidfilmet is készített Animated Conversations címmel: Down and Out és a Confessions of a Foyer Girl. Késõbb, a videóklippek mûfajába is belekóstolva az Aardman a Brothers Quay-jel és Stephen Johnson rendezõvel karöltve megalkotta Peter Gabriel díjnyertes klippjét a Sledgehammer címû számhoz. 1987-ben Lord készítette Nina Simone My Baby Just Cares for Me-jének vidóját. A Channel 4 megrendelésére lészítették el az öt részes Lip Synch sorozatot, ennek volt része Lord War Storyja is. Szintén õ rendezte a Going Equippedet és a Babylont is. Nick Park (rendezõ/producer) háromszoros Oscar-díjas a legjobb animációs rövidfilm kategóriában az Állatállapot, a Gépgatyába rázott gazdi és az Alapos nyírás címû rövidfilmekért. Mindhárom filmet az Aardmannál forgatták. Mûvei: Sajtból van a hold, Állatállapot, amiért 1990-ben a legjobb animációs rövidfilm kategóriában Oscar-díjat kapott. A Gépgatyába rázott gazdi címû film hozta meg számára a második Oscart. Az Alapos nyírás hozta a harmadik díjat. A két utóbbi film, melyek egyébként a valaha forgatott legsikeresebb animációs filmek, együtt összesen több mint 80 díjat nyertek még ezen kívül. Karey Kirkpatrick (író) a The Rescuers Down Under és a James and the Giant Peach címû filmekben már közremûködött a forgatókönyvek társszerzõjeként. Részt vett a Drágám, a kölyök marha nagy lett elkészítésében is.

SZUBJEKTÍV
A témájában nem túl vidám film igyekezett a szabadulás vágyát vicces formában megvalósítani, ami többször sikerült is. A szögesdrót, a lámpák azonban nem annyira tréfás korra emlékeztettek. Remek volt a patkányok alakítása, ezúttal a szinkronhangok is jó választásnak bizonyultak. Egy gyurmafilmet érzésem szerint, nehezebb olyan lendületesen elkészíteni, mint egy rajzfilmet. Ez a megállapítás, néhány rész kivételével -próbarepülés, tésztagyári futószalag - erre a filmre is igaz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...