2001. január 4., csütörtök

Mindenütt jó


Szereplők: Susan Sarandon, Natalie Portman, Bonnie Bedelia, Shawn Hatosy, Hart Bochner, Heather McComb
Rendező: Wayne Wang
Forgatókönyv: Alvin Sargent
Vágó: Nicholas C. Smith
Zene: Danny Elfman
Producer: Danny Elfman
Gyártó: Fox 2000 Pictures
Időtartam: 114 perc
Hazai forgalmazó: Intercom
Eredeti cím: Anywhere But Here
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
Anya és lánya kapcsolatáról szól ez a film. Adele (Susan Sarandon) szeretné, ha lánya Ann (Natalie Portman) nem egy kisvárosban nõne fel, hanem olyan helyen, ahol lehetõségei lennének, ahol karrier várna rá. Elege van a mindennapok küszködésébõl és a családja állandó zaklatásából, emiatt ügy dönt, hogy élvezni fogja az életet, elköltöznek. Nem számít, hogy nincs állása, pénze, otthona. Mivel optimista, majd minden megoldódik szerinte a kellõ idõben. Lánya azonban biztonságra és régi baráti körére vágyik, ezért érthetõ, hogy nem lelkes, sokszor szégyelli anyját, menekülni szeretne tõle. Ez azonban nem egyszerû, mert apja, aki elhagyta õket, nem akar róla tudomást szerezni. Az egymás ellen és a mindennapi gondokkal vívott harc mindkettõjüket megváltoztatja.




TELEOBJEKTÍV
Susan Sarandon-t (Adele August) Ments meg, Uram! címû filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott. Legutóbb John Turturro Illuminata címû filmjében láthattuk, elõtte az HBO "Early Posessions" címû filmjében tûnt fel. Sarandon elsõ mozifilmje a Joe volt, melyet egy dráma követett, az A World Apart. Korai filmjei közé tartozik A nagy Waldo Pepper és a Rocky Horror Picture Show. Elsõ Oscar jelölését az Atlantic City-ért kapta. További filmjei: Baseball, Thelma és Louise, Lorenzo olaja, Az ügyfél, Az éhség, Amerikai négyes, Szorul a hurok, A gyönyör rabjai, Az eastwicki boszorkányok, Kisasszonyok, Halálhírre várva, Rejtélyes alkony, Édesek és mostohák. Natalie Portman-t (Ann August) legutóbb a Star Wars: I. rész - Baljós árnyakban láthattuk Amidala királynõ szerepében. Portman nemzetközi elismerésben részesült Matilda megformálásáért Luc Besson Leon, a profi címû filmjében. További filmjei: Gyönyörû lányok, A varázsige: I love you, Támad a Mars!, Szemtõl szemben. Bonnie Bedelia (Carol) a Die Hard-sorozat filmjeiben a kritika által is elismert alakításával vált ismertté. További filmjei: Hasznos holmik, Ártatlanságra ítélve, Fat Man és Little Boy, Újra nyílnak a violák, Egy angyal halála, A lovakat lelövik, ugye? Wayne Wang (rendezõ) azzal, hogy nagy hollywoodi produkciók mellett kis költségvetésû, filmeket is készít nagy sikerrel, az amerikai független film kulcsfigurája. Híresebb alkotásai: Élet-halál tánc, Még a szemük sem áll jól, Mennyei örömök klubja, Füst. Ez utóbbi elnyerte a Berlini Filmfesztivál Arany Medve Díját, és jelölték a francia Cézár-díjra, mint legjobb külföldi filmet. Mona Simpson írta a film alapjául szolgáló regényt. Azóta írt több regényt és több díj nyertese. Tavaly megválasztották a legjobb húsz, negyven évnél fiatalabb amerikai írók közé.

SZUBJEKTÍV
A film kiváló alkalmat nyújt a szülõknek arra, hogy megtudják, hogyan látja õket gyermekük. Sajnos, az igazságot a felnõttek sem szeretik hallani, fõleg nem saját gyermeküktõl. Pedig, ahogy a szülõk sem, úgy a gyerekek sem azért vágják fejünkhöz mondandójukat, hogy megbántsanak bennünket. Ha az elõadás módja nem is mindig visszafogott, érdemes rajta elgondolkodni, ha túljutottunk pillanatnyi mérgünkön. A serdülõk pedig rájöhetnek arra, hogy egy szülõ is vágyik szeretetre, romantikára, segítségre és fiatalságra. Meg persze sok-sok együttérzésre. Szerintem a film remek kezdete lehet annak, hogy mindennapi súrlódásainkra kicsit más szemszögbõl, több humorral tekintsünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...