2001. január 27., szombat

BÉRGYILKOS A SZOMSZÉDOM


Szereplők: Bruce Willis, Matthew Perry, Rosanna Arquette, Mchael Clarke Duncan
Rendező: Jonathan Lynn
Forgatókönyv: Mitchell Kapner
Gyártó: Warner Brothers
Időtartam: 101 perc
Hazai forgalmazó: Best Hollywood Kft
Eredeti cím: The Whole Nine Yards
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
Nicholas "Oz" Oseransky (Matthew Perry) szerény és szegény fogorvos, aki Montreal elõvárosában él. Apósa adósságát törleszti. Vágya, hogy végre elválhasson feleségétõl, aki persze hallani sem akar errõl. Ragaszkodik férjéhez és fõleg annak biztosításához. Emiatt bérgyilkosokat fogad, de nem sok eredménnyel. Egy nap új szomszéd költözik melléjük, akiben az orvos felismeri a régóta körözött gyilkost, Jimmy "Tulipán" Tudeski-t (Bruce Willis), a chicagói maffia ex-ítéletvégrehajtóját. Felesége szeretné, ha feljelentené az új szomszédot a vérdíjért. Oz ezért Chicago-ba utazik, ahol már többen várják. Itt megismeri és megszereti Tulipán feleségét, rájön saját felesége tervére és megpróbálja megmenteni Tulipánt. A közös érdekek miatt az orvos és a gyilkos összefognak.




TELEOBJEKTÍV
Bruce Willis (Jimmy "Tulipán" Tudenski) Németországban született és New Jerseyben nevelkedett. 1977-ben kapta elsõ jelentõs szerepét a Heaven and Earth címû színdarabban. 1985-ben több mint háromezer jelentkezõ közül õt választották ki A simlis és a szende (Moonlightning) egyik fõszerepére, ami Emmy- és Golden Globe-díjat hozott neki. A film világába Blake Edwards vígjátékával, a Nem látni és megszeretni címû darabbal tört be, Kim Basinger volt a partnere. Az igazi sikert a Drágán add az életed hozta meg számára, amellyel a világhírû sztárok közé emelkedett. A Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálma díjat nyert Tarantino-filmben, a Ponyvaregénnyel. További ismert filmjei: Senki bolondja, Az ötödik elem, Armageddon, Hatodik érzék. Matthew Perry (Nicholas "Oz" Oseransky) fõleg a Jóbarátok (Friends) címû tévésorozatból ismert. Kiváló teniszezõ volt. Filmjei: Papa, én nõ vagyok! (She's Out of Control, 1989), Várólistás gyilkos (Student Body, 1994). Rosanna Arquette (Sophie Oseransky) filmjei: Norman Mailer A hóhér dala címû regényének tévéváltozatában, Martin Scorsese Záróra után (After Hours, 1985), New York-i történetek (New York Stories, 1989) Leckék az életrõl címû epizódjában, Kétségbeesetten keresem Susant (Desperately Seeking Susan, 1985), Ponyvaregény (Pulp Fiction, 1994), Majd elválik (Hope Floats). Jonathan Lynn rendezõ a Cambridge egyetemen jogot végzett, de sohasem lett ügyvéd, inkább zenélt majd forgatókönyvírásra adta a fejét. Elsõ munkája a The Internecine Project volt. Elsõ filmje, a Clue

SZUBJEKTÍV
Bárgyú történet, fájóan esetlen szereplõk és poénok, borzalmas szinkron. Bruce Willis már eddig is igen hosszú filmlistájából ezzel biztosan nem fog dicsekedni. A film készítõi nyilatkozataikban azzal dicsekednek, hogy ilyen gyorsan még nem készült mozi, mint ez. Talán nem ártott volna egy kicsit több gondot fordítani rá. Ha valaki mégis megnézi, nyáron tegye, mert ekkor legalább egyetlen jót el lehet mondani: kellemes üldögélni a hûtött nézõtéren.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...