2001. január 8., hétfő

Nõi vonalak


Szereplők: Meg Ryan, Diane Keaton, Lisa Kudrow, Walter Matthau, Adam Arkin
Rendező: Diane Keaton
Forgatókönyv: Delia Ephron, Nora Ephron
Vágó: Julie Monroe
Gyártó: Columbia/TriStar
Időtartam: 96 perc
Hazai forgalmazó: Intercom
Eredeti cím: Hanging Up
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
A film három nõvér és beteg apjuk kapcsolatáról szól. A fõszerep azonban a telefoné, hiszen az jelenti a mindennapi kapcsolatot a családban. A testvérek közül a középsõ marad abban a városban, ahol apját ápolják, így mindenki számára természetes, hogy apjával õ törõdjön. Õ közvetít apja és lányai között éjjel, nappal. Segíteni azonban senki sem ér rá, hiszen mindenki saját életével, karrierjével törõdik. Anyjuk nem akar tudni a lányok és volt férje életérõl, ezért mindenki problémája Eve-re zúdul, akinek már családjára sem marad ideje. Egyre nehezebb apja kívánságait teljesíteni, látszólag jó kedvvel nézni gyermekkori bálványának haldoklását. Kétségbeesésében elvágja a kapcsolatot jelentõ telefonvonalakat. Most már a többieknek is el kell döntenie, mi fontos számukra. A szeretet és a nevetés segít a legnehezebb helyzetekben is.




TELEOBJEKTÍV
Meg Ryan (Eve Marks) legutóbbi két filmje a Nora Ephron rendezte A szerelem hálójában (You´ve Got Mail), amelyért Arany Glóbuszra is jelölték, és A szerelem hullámhosszán (Sleepless in Seattle). Mindkettõben Tom Hanks partnereként láthattuk. Nicolas Cage mellett szerepelt az Angyalok városá-ban (City of Angels), majd Denzel Washingtonnal játszott az Öböl-háborút témájául választó A bátrak igazsága címû filmdrámában. A Meglesni és megszeretni-ben Matthew Broderick volt a partnere. További filmjei: Harry és Sally, Francia csók, Ha egy férfi igazán szeret, I.Q. - A szerelem relatív, Vérbeli hajsza, Bûntény a támaszponton, Joe és a vulkán, The Doors, Változások kora. Diane Keaton (rendezõ, Georgia) második önállóan rendezett játékfilmje az Álmok hõsei volt, melyet az 1995-ös Cannes-i filmfesztiválon mutattak be Andie MacDowell fõszereplésével. Woody Allen Annie Hall címû filmjében való alakításáért Oscar-díjra jelölték, csakúgy mint a Vörösök (Reds) és a Marvin szobája (Marvin´s Room) filmekben nyújtott alakításáért. Huszonöt filmben szerepelt eddig, többek között a Hétalvóban, a Szerelem és halálban, a Játszd újra, Sam!-ben, az Elvált nõk klubjában, Az örömapa, valamint az Örömapa 2-ben. (Father of the Bride Part II) c. filmben, Az Amelia Earhart - Az utolsó repülés-beli alakításáért Emmy-díjra jelölték. Lisa Kudrow (Maddy) legutóbb Billy Crystal és Robert DeNiro mellett szerepelt a Csak egy kis pánik (Analyze This), valamint a Don Ross rendezte Nem ér a nemem (The Opposite of Sex) címû filmben, melyért megkapta a New York-i Filmkritikusok díját. Korábbi filmjei közé tartozik a Romy és Michele (Romy and Michele´s High School Reunion). Televíziós szerepeiért eddig már négy Emmy-díjra jelölték. Jelenleg John Travolta mellett forgatja a Nora Ephron rendezte "Numbers" c. filmet. Walter Matthau (Lou Mozell) már több, mint 70 játékfilmbeli szerepet mondhat magáénak. A Csakazértis nagyapa! (Kotch) és A Napsugár fiúk (The Sunshine Boys) címû filmekben látott szerepléséért Oscar-jelölést kapott, majd a Sógorom a zugügyvéd-ért megkapta a legjobb férfi mellékszereplõ kategóriában az Oscar-díjat. Az utóbbi években olyan kasszasikerekben játszott mint a Furcsa pár 2, a Tengerre, tata!, az I.Q. - A szerelem relatív (I.Q.), A szomszéd nõje mindig zöldebb, majd ennek folytatása, a Még zöldebb a szomszéd nõje. További híres filmjei: Furcsa pár, A kaktusz virága, Hello, Dolly!, Várlak nálad vacsorára, JFK - A nyitott dosszié, Dennis, a komisz.

SZUBJEKTÍV
Mintha színházi darabot néztem volna, amikor várni kell a színpad átrendezésére leengedett függönynél és elég gyakran. Ez az elõzõ jelenet függvényében hol pillanatnak, hol igen hosszú idõnek tûnik. A legtöbb humort a haldokló apát játszó, Walter Matthau csalja a vászonra. Neki nem kell bukdácsolni, hogy megnevettessen bennünket. A film jó alkalmat nyújt arra, hogy átgondoljuk családunkkal való kapcsolatunkat. Erre elég sok idõnk van a vetítés alatt. Közben felvillan egy-két mindenki számára ismerõs családi helyzet, amikor tehetetlenségünkön csak a nevetés segíthet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...