2001. január 15., hétfő

A MÚZSA CSÓKJA


Szereplők: Albert Brooks, Sharon Stone, Andie MacDowell, Jeff Bridges
Rendező: Albert Brooks
Forgatókönyv: Albert Brooks, Monica Johnson
Vágó: Peter Teschner
Zene: Elton John
Producer: Elton John
Gyártó: Oktober Films
Időtartam: 97 perc
Hazai forgalmazó: Intercom
Eredeti cím: The Muse
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
Mit tehet egy frissen díjazott, eddig sikeres forgatókönyvíró, ha állásából az ünnepség másnapján elbocsátják, és fejéhez vágják, hogy kiégett és tehetségtelen? Magába roskad. Felesége tanácsára felkeresi barátját, aki segítségként elárulja saját titkát: múzsája van. Beajánlja hozzá õt is. Csak az elsõ látogatás után derül ki, de akkor már késõ, hogy a csinos múzsa eltartása mindig az új páciens feladata. Ez nem csak anyagi, hanem családi problémákat is okoz. A múzsát egyre többen használják és még sehol az új könyv. Egy megértõ feleség azonban mindent elhisz férjének, sõt még segít is neki. Ez viszont bonyodalmakkal jár.




TELEOBJEKTÍV
Albert Brooks (Steven Phillips) (forgatókönyvíró, rendezõ) Mint színész-forgatókönyíró-rendezõnek számos siker fûzõdik a nevéhez: Tranzit a mindenhatóhoz, Anya, Elveszve Amerikában. Albert Brooks mint színész kapott Oscar-díj jelölést A híradó sztárjai címû film egyik szerepének eljátszásáért, elsõ filmszerepére pedig Martin Scorsese kérte fel 1976-ban a Taxisofõrben. További filmjei: Benjámin közlegény, Maradok hûtlen híve, Szürkületi zóna, Mint a kámfor, Dr. Dolittle. Sharon Stone (Sarah) Filmjei: Elemi ösztön, Az óriás, Casino, Csillagporos emlékek, Az emlékmás, A specialista, Vágyak vonzásában, Sliver, A Gömb, Gloria. Andie MacDowell (Laura Phillips) Andie MacDowell elsõ nagy sikerét a Szex, hazugág, videó fõszerepében aratta. A film Cannes-ban Arany Pálmát kapott, Andie MacDowell pedig Golden Globe jelölést, a legjobb színésznõnek járó Independent Spirit Awardot, valamit a Los Angeles Film Critics Association díját. Még kétszer jelölték Golden Globe-ra: Zöldkártya, Négy esküvõ és egy temetés. Ezen kívül számos filmben játszott: Idétlen idõkig, A játékos, Rövidre vágva, Rosszlányok, Álmok hõsei, Michael, Közös többszörös, Az erõszak vége. Jeff Bridges (Jack Warrick) Jeff Bridges eddig háromszor kapott Oscar-díj jelölést: Az utolsó mozielõdás, Villám és Fürgeláb, Csillagember, az utóbbiért Golden Globe-ra is jelölték. Ugyancsak Golden Globe jelölést hozott számára A halászkirály legendája is. További filmjei: Azok a csodálatos Baker fiúk, Kicsorbult tõr, Félelem nélkül, Idõzített bomba, A nagy Lebowski, Tükröm, tükröm, Tomboló szél, Vad Bill, Nyom nélkül, Texasville, Reggel találkozunk, Bízzál bennem, Másnap reggel, Esélylesõk, Tron, A szomszéd, Amerikai szív, amelynek fõszerepéért Jeff Bridges Independent Spirit Awardot kapott.

SZUBJEKTÍV
Könnyed nyári szórakozást ígérõ film. Vicces, hogy a nagy akarás milyen sok áldozattal és milyen kevés sikerrel jár. Pláne Hollywoodban, ahol mindenki a másik bukásával juthat csak elõbbre. Sharon Stone nagyon csinos, tanulhatunk tõle, hogy nem kell húsz évesnek lenni ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, és hódítani tudjunk. Igaz, neki vannak mecénásai, akik istennõként tartják el. Kisebb anyagiakkal és jobb kedvvel azonban mi is segíthetünk magunkon. Jó volt a zeneéjét hallgatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...