2001. január 3., szerda

Egy kapcsolat vége


Szereplők: Ralph Fiennes, Julianne Moore, Stephen Rea
Rendező: Neil Jordan
Forgatókönyv: Neil Jordan
Zene: Michael Nyman
Producer: Michael Nyman
Gyártó: Columbia/TriStar
Időtartam: 111 perc
Hazai forgalmazó: Intercom
Eredeti cím: The End of the Affair
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
1946. London. Egy esõs éjszakán találkozik két régi ismerõs. A férj és a szeretõ, akirõl még nem derült ki ez. A férj elmondja, hogy szerinte felesége megcsalja õt. Ezért már arra is gondolt, hogy magánnyomozót fogad. Ezt azonban nem tartja úriemberhez méltónak. A másik férfi látszólag önzetlenül siet segítségére. Õ béreli fel a detektívet, hogy végre kiderítse, miért hagyta el õt kedvese a háború alatt. A kezébe kerül a nõ naplója, így a titok kulcsa is. Kiderül, milyen ereje van egy igaz szerelemnek, miért lehet igazi barát a két férfi.




TELEOBJEKTÍV
Ralph Fiennes legnagyobb sikerét Az angol beteg címû filmmel aratta, melyért számos rangos díjra, egyebek mellett a legjobb színészi alakításért járó Oscar-ra is jelölték. A Schindler listája címû filmben nyújtott teljesítményéért BAFTA Díjat kapott a legjobb mellékszereplõ kategóriában, elnyerte a New York-i Filmkritikusok és a Filmkritikusok Nemzeti Szövetségének Díját, továbbá Arany Glóbuszra és Oscar-díjra is fölterjesztették. 1994-ben a Londoni Filmkritikusok az év legjobb színészének választották. Fiennes további fontosabb nagyjátékfilmjei: A halál napja, Kvíz show, Bosszúállók, és a Szabó István rendezte A napfény íze. Julianne Moore - Oscar-ra jelölték a Boogie Nights címû filmben nyújtott alakításáért. A színésznõ leghíresebb filmjei: A kéz, amely a bölcsot ringatja, Benny és Joon, A tanú teste, A szökevény, a Velencei Filmfesztiválon Arany Oroszlán Díjat nyert Rövidre vágva, Áldatlan állapotban, A Nagy Lebowsky. Stephen Rea elsõ filmje az Angel volt, 1982-ben. Az áttörést a Síró játék hozta meg számára: a filmben nyújtott teljesítményéért Oscar-ra jelölték, és megkapta a nemzeti filmkritikusok díját. Rea további fontosabb szerepei: Az élet oly édes, Divatdiktátorok, X polgártárs, Interjú a vámpírral, Michael Collins, A kis véreskezû.

SZUBJEKTÍV
Jó hinni abban, hogy van igaz szerelem. Azonban figyelni kell arra, hogy a boldogságot addig élvezzük, amíg tart. Kár tönkretenni állandó féltékenységgel, mert az állandó gyanúsítgatásba bele lehet fáradni. A Graham Greene regényébõl készült film látványvilága és szereplõi magával ragadóak. A történet szövése és az amerikai cenzorok által forrónak (17 éven felülieknek szóló) minõsített ágyjelenetek helyenként mesterkéltek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...