2001. január 5., péntek

Erin Brockovich, zûrös természet


Szereplők: Julia Roberts, Albert Finney, Aaron Eckhart
Rendező: Steven Soderbergh
Forgatókönyv: Susannah Grant
Vágó: Anne V. Coates
Zene: Thomas Newman
Producer: Thomas Newman
Gyártó: Amnesia Entertainment, Columbia/TriStar
Időtartam: 132 perc
Hazai forgalmazó: Intercom
Eredeti cím: Erin Brockovich
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
A film igaz történetet dolgoz fel. A fõszereplõ állás, pénz és férj nélkül neveli gyermekeit. Egy autóbaleset után tovább romlik helyzete. Bár nem õ volt a hibás, ügyvédje nem tudott számára kártérítést szerezni. Persze ebben már a hõsnõ nagy szája is közrejátszott. Erin véleménye szerint, az ügyvéd kárpótlásul legalább egy állással tartozik neki. Így áll munkába. Az ügyvédi cégnél az iratok rendezésekor érdekes papírokat talál. Elõbb kíváncsisága, késõbb lelkiismerete hajtja, hogy az ügy végére járjon. Nyomozása során kiderül, hogy egy vállalat mérgezi egy kisváros ivóvíz készletét. Amerika történetében a legnagyobb kárpótlást szerzik meg ügyfeleiknek. Erin humora, akarása és jó szomszédja segítségével bebizonyítja, hogy õ is ér valamit.




TELEOBJEKTÍV
Julia Roberts (Erin Brockovich): Kétszer nevezték Oscar--díjra. A Mystic Pizza címû filmben hívta fel magára a figyelmet. Ezt követte az Acélmagnóliák és a Micsoda nõ. További filmjei: Egyenesen át, Egy ágyban az ellenséggel, A szerelem erejével, A Pelikán-ügyirat, Michael Collins, Varázsige: I Love You, Álljon meg a nászmenet!, Összeesküvés elmélet, Édesek és mostohák, Sztárom a párom, Oltári nõ. Albert Finney (Ed Masry): négyszer nevezték Oscar-díjra, a Tom Jones, a Gyilkosság az Orient Expresszen, Az öltöztetõ és A vulkán alatt címû filmekben nyújtott alakításaiért. A Karácsonyi ének címû filmért elnyerte a legjobb férfi fõszereplõnek járó Arany Glóbusz Díjat. A Berlini Filmfesztiválon szintén megkapta a legjobb férfi fõszereplõ díját Az Öltöztetõ címû filmjéért, a Velencei Filmfesztiválon a Tom Jones-ért. További filmjei: A komédiás, Annie, A halál keresztútján, Puha kis sasfészek, Kitörés, Árvák az alvilágban, Farkas, Ketten az úton, Bajnokok reggelije. Steven Soderbergh (rendezõ) munkái: Szex, hazugság, videó, Kafka, Mint a kámfor, Pusztító szenvedélyek, A hegyek ura, The Limey, Gray's Anatomy, Schizopolis.

SZUBJEKTÍV
Vidám, kellemes szórakozást kínál a film. A nyomozás a valóságban és nemcsak a filmben vesz sok idõt igénybe. Szerencsére, közben Julia Roberts hibátlan alakjában és érdekes ruhatárában gyönyörködhetünk. Egy dolog biztos, hogy még Amerikában sem lehetséges segítség nélkül gyerekekkel karriert elérni. Utána pedig nehéz arról lemondani a család kedvéért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...