2001. január 30., kedd

SOUTH PARK


Szereplők: Trey Parker, Matt Stone, Pam Brady
Rendező: Trey Parker
Vágó: John H. Venzon
Zene: Marc Shaiman, Trey Parker
Producer: Marc Shaiman, Trey Parker
Gyártó: Paramount Pictures, Warner Bros
Időtartam: 102 perc
Hazai forgalmazó: Intercom
Eredeti cím: South Park - Bigger, Longer & Uncut
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
Egy békés amerikai kisvárosban elszabadul a pokol, amikor a helyi moziban bemutatják a Terrance & Philip komédiás páros legújabb vígjátékát. A film felnõtteknek szól, de egy hajléktalant lefizetve a gyerekeknek sikerül bejutniuk a moziba. Egyedüli nézõként élvezettel hallgatják, használják az ott tanult csúnya szavakat, gesztusokat és gondolatokat. A felháborodott szülõk nem tudják, mit tegyenek, mert a film egyre népszerûbb lesz az iskolások között. Foglyul ejtik az alkotókat, majd háborút hirdetnek a színészek hazája, Kanada ellen. Amerika fegyverkezik: Kanada tehet mindenrõl. A gyerkõcökön múlik, hogy megállítsák a háborút, alászálljanak a pokolba, jó útra térítsék a Sátánt, és megakadályozzák két kedvencük kivégzését. Közben énekelnek.




TELEOBJEKTÍV
Trey Parker a film forgatókönyvírója, rendezõje, zeneszerzõje, dalszövegírója, producere a "film noir" stílusából merítve kezdte elkészíteni komikus rövidfilmjeit. "American History" (a "diák-Oscart" is elnyerõ film), "Frosty vs. Santa Claus", "The Spirit of Christmas". 1994-ben Parker "Cannibal: The Musical" címmel egész estés filmet írt és rendezett élõ szereplõkkel, amelyben a híres coloradói kannibál, Alfred Packer életét dolgozta fel. Ezután kapott megbízást egy karácsonyi üdvözlõkártya-klip elkészítésére. Ez lett a "The Spirit of Christmas", amelyben Jézuska és Télapó harcol egymással az ünnep teljes ellenõrzés jogáért, és amelyben már feltûnnek a késõbbi "South Park" sorozat szereplõi is. Az ötperces, szemtelen film nagyon népszerû lett, és megkapta a Los Angeles-i filmkritikusok legjobb animációs kisfilmnek járó díját is. 1997 augusztusában a "South Park", a Comedy Central kábeltelevíziós adó legsikeresebb sorozata, amely megkapta a CableACE Awardot és Emmyre is jelölték. Parker második élõszereplõs filmje a Spermafióka (Orgazmo), ebben egy belevaló mormon a Los Angeles-i szexfilm-ipar sztárja lesz: a filmet a Sundance fesztiválon mutatták be. Trey Parker és Matt Stone szerepltek David Zucker filmjében, a "BASEketball"-ban is. Matt Stone (forgatókönyvíró, producer) producere volt a "Cannibal: The Musical" és a Spermafióka címû filmeknek, az elõbbiben játszott is. Feltûnt még David Zucker filmjében ("BASEketball") és a "Le Petite Package" címû produkcióban is. Marc Shaimant (zeneszerzõ) három ízben jelölték Oscarra: az "An American President" és Elvált nõk klubja (The First Wives Club) filmzenéjéért, valamint A szerelem hullámhosszán (Sleepless in Seattle) "A Wink and a Smile" címû betétdaláért. További filmjei: A boldogító nem, Apáca show (Sister Act), Addam's Family - Galád család (Addam's Family), Az õserdõ hõse (George of the Jungle), Irány Colorado! (City Slickers), Mr. Saturday Night, Egy becsületbeli ügy (A Few Good Men), Tortúra (Misery), Patch Adams, Simon Birch, a kisember.

SZUBJEKTÍV
A szülõk hasonló helyzetbe kerülhetnek, mint a filmbeliek. A film trágár. Nagyon. Persze van, aki azt szereti, annak biztosan tetszeni fog. Én nem szeretem a durvaságot és a musical jellegû betéteket. Ebben a filmben mindkettõbõl bõven van. Szerintem a szerzõk kíváncsiak voltak, meddig mehetnek el az ízléstelenségben. Sokáig, amíg van rá közönség. Persze minden gazdára talál egyszer, csak a megfelelõ vevõt kell megtalálni. A mozikban manapság szokatlan szigorú korhatár ellenõrzés is jelzi, nem gyerekeknek való.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...