2001. január 2., kedd

Ilyen a boksz


Szereplők: Woody Harrelson, Antonio Banderas, Lolita Davidovich, Lucy Liu, Tom Sizemore, Robert Wagner
Rendező: Ron Shelton
Forgatókönyv: Ron Shelton
Gyártó: Touchstone Pictures
Időtartam: 112 perc
Hazai forgalmazó: Best Hollywood Kft
Eredeti cím: Play It to the Bone
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
A forgatókönyv valós történeten alapul. Két bunyósról szól, akiket az utolsó pillanatban hívtak helyettesíteni egy elõmérkõzésre. Az évszázad mérkõzésének, Mike Tyson meccsének reggelén kiderül, hogy az elõmérkõzéssel valami nincs rendben. A verseny szervezõinek óriási gondot jelent, hogy találjanak két másik bokszolót, akiknek van engedélyük, tapasztalt ökölvívók, ismert sportolók, mindketten versenysúlyuknál vannak, ráadásul meg tudják fizetni õket, s délután hatra képesek Los Angelesbôl Las Vegasba érni. Vince és Caesar megfelelnek ezeknek a követelményeknek. Azonban mindketten kétségbeesetten reménykednek abban, hogy mielõtt karrierjük véget ér, még egyszer eljutnak a csúcsra, mert a gyõztes, az ígéret szerint bajnoki címért játszhat. Az útra Caesar jelenlegi, Vince ex-barátnõjével (Grace), és annak kocsijával indulnak el. A lány éppen egy gazdag befektetõt keres, aki szponzorálná excentrikus találmányai egyikét. Útközben megismerhetjük élettörténetüket, szó esik vesztes címmérkõzéseikrõl, rejtett félelmeikrõl és titkos vágyaikról. Ugratják egymást, összevesznek és kibékülnek, megosztják egymással apró titkaikat. A ringben Vince és Caesar úgy esnek egymásnak, mintha háború dúlna közöttük. Mindketten könyörtelen, elkeseredett férfivá változnak, akik saját karrierjük érdekében képesek lennének akár megölni is a másikat. A közönség az elsõ menetre alig figyelt oda, ám végül ez a mérkõzés lett az est fénypontja. A szerzõdés persze nem az igéreteknek megfelelõ volt, így a jutalom sem. Hajnalban mindhárman visszaindulnak Los Angelesbe. Ám valami megváltozott bennük.




TELEOBJEKTÍV
Antonio Banderas legsikeresebb filmjei özé tartozik A mambo királyai (1993), Philadelphia (1993), Interjú a vámpírral (1995), Despereado (1995), Evita (1998), Zorro maszkja (1998). Woody Harrelson legsikeresebb filmjei: Doc Hollywood (1991), Született gyilkosok (1996), Larry Flynt a provokátor (1996), Az õrület határán (1998). Ron Shelton forgatókönyvíró-rendezõ már sikeresen felfedezte a baseballt a Baseball bikák (Bull Durham) és az Öreg harcos (Cobb) címû filmekben, a kosárlabdát a Zsákolj, ha tudsz (White Men Can't Jump) címû alkotásban és belekóstolt a golfba is Fejjel a falnak (Tin Cup) címû mozijában. A Play It to the Bone-ban bokszolók a hôsei.

SZUBJEKTÍV
A filmbõl megismerhetjük a sportvilág igazi arcát, ahol a pénz a legfontosabb. A legkisebb szerep és haszon azoknak jut, akik saját bõrüket viszik vásárra. A beszéd stílus is ezt a környezetet tükrözi, ami szinkronizálva azért kicsit másként hangzik, mint ahogy eredetileg. Nemcsak a beszéd nyers, hanem a partneri kapcsolat is. Itt is a teljesítmény a fontos, nem az érzelem. Az autóút kicsit hosszúnak tûnik, persze sokszor egy valóságos utazás is monoton. A mérkõzés azonban fergeteges, mintha mi is részesei lennénk a küzdelemnek. Elfelejtjük az utazást és azt kívánjuk, ne legyen egyik versenyzõnek se baja. Végül dühösek vagyunk, mert bennünket is mindenhol átvernek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...