2001. január 10., szerda

Minden héten háború


Szereplők: Al Pacino
Rendező: Oliver Stone
Forgatókönyv: John Logan, Oliver Stone
Gyártó: Warner Bros
Időtartam: 163 perc
Hazai forgalmazó: Intercom
Eredeti cím: Any Given Sunday
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
Az amerikai futballt játszó Sharks csapat életébe pillanthatunk be. Nemcsak a pályán, hanem az öltözõben dúló küzdelmekbe is. Az edzõ feladata, hogy rendet teremtsen a játékosok, a menedzser és saját elképzelései között. Vajon ki meddig képes engedni elveibõl. A csapat gyõzelmének érdekében kiket lehet megalázni és meddig. A csapat harmadik vesztesége után dönteni kell, ki gyõzzön az öltözõben. Engedjék-e, hogy a fiatal játékos, akinek minden sikerül, a sérült kapitány helyére álljon, hogy a karrier gyõzzön vagy az emlékek és a hagyomány, miszerint az idõsebb játékos és az edzõ szava sérthetetlen. Persze a pénz a legfontosabb, amiért egyes játékosok és a csapat tulajdonosnõje gátlástalanul mindent megtesz. Vesztes csapat pedig nem kap támogatókat, a játékosai fizetést és jutalmakat.




TELEOBJEKTÍV
Al Pacino-t (Tony D´Amato) eddig már nyolcszor jelölték Oscar-díjra: a legjobb színészi alakításért jelölést kapott az És légyen igazság, A keresztapa 2., a Portyán (Dog Day Afternoon) és a Serpico címû filmjéért. A Serpicóval Arany Glóbuszt is nyert, majd az Oscart végül az Egy asszony illata fõszerepéért vehette át. Háromszor jelölték Oscar-díjra a legjobb mellékszereplõ kategóriában: A keresztapa, a Dick Tracy a Glengarry Glen Ross filmjéért. További fõbb szerepei: Szemtõl szemben, Richard nyomában (Looking for Richard), Fedõneve: Donnie Brasco, Az ördög ügyvédje, Szerzõ! Szerzõ!, Carlito útja), Keresztapa 3., Sebhelyesarcú. 1973-ban a Cannes-i Filmfesztivál legjobb színésznek járó díját nyerte el a Madárijesztõ címû. filmben nyújtott alakításáért. Cameron Diaz (Christina Pagniacci) Arany Glóbusz-jelölést kapott a legjobb színésznõ kategóriában 1998-ban a Keresd a nõt! címû filmért. Fontosabb filmjei: Maszk, Az utolsó vacsora, Féktelen Minnesota, Álljon meg a nászmenet!, Az élet sója és a Ronda ügy.. Dennis Quaid (Jack "Cap" Rooney) fontosabb filmjei: Apád-anyád idejöjjön!, Wyatt Earp, Az igazak (The Right Stuff), Kedves ellenségem, A gyanúsított, Sárkányszív. James Woods (Dr. Harvey Mandrake) fõszerepet játszott az Oliver Stone rendezte Salvadorban, majd ugyancsak Stone filmjében, a Nixonban vállalt szerepet. Híres alakításai: John Carpenter: Vámpírok, A tábornok lánya, Casinó, Volt egyszer egy Amerika, Killer - egy sorozatgyilkos naplója, Hagymaföld, Kapcsolat, A specialista, Szökésben.. Woodsot pályája során kétszer jelölték Oscarra (Salvador, Kísért a múlt). Jamie Foxx (Willie Beamen) a "The Jamie Foxx Show" címû tévés show-mûsorból ismert leginkább, melynek nem csak sztárja, hanem egyik ötletgazdája, illetve producere is. A Minden héten háborúban amellett, hogy az egyik kulcsszerepet játssza, két dalt is énekel. Ll Coolj (Julian Washington) mielõtt a játékfilmek felé fordult volna, a hírnevét a rapzene világában alapozta meg. Két Grammy-díjat is magáénak mondhat, miután egymást követõen nyolc platinalemezt adott ki. Legutóbbi mozifilmjei: Háborgó mélység, Halloween - Húsz évvel késõbb. Oliver Stone (írótárs, rendezõ, gyártásvezetõ) legutóbbi filmjében, a Halálkanyar - U-Turnben Sean Penn, Jennifer Lopez és Nick Nolte játszott. Elõzõ filmje, a Nixon négy Oscar-jelölést kapott. A JFK - A nyitott dosszié országos vitát indított el Kennedy elnök történelmi szerepével kapcsolatban. Stone-t tizenegyszer jelölték Oscar-díjra, melybõl hármat átvehetett: az Éjfél expressz forgatókönyvéért, valamint a Született július negyedikén és A szakasz rendezéséért. További jelentõsebb filmjei: a Született gyilkosok, az Ég és föld, The Doors, Salvador. A Sebhelyesarcú, a Conan, a barbár valamint A kéz címû film forgatókönyvírója volt.

SZUBJEKTÍV
A hazai foci és a hozzátartozó hétvégi botrányok eltörpülnek ehhez a játékhoz képest, ami nem sokban különbözik az ókori gladiátor küzdelmektõl. Talán csak annyiban, hogy a nem kis pénzbõl a játékosok is részesülnek. A film megnézéséhez nem árt, ha valaki ismeri az amerikai foci szabályait, mert így még jobban tud örülni egy-egy sikeres akciónak. A karrier érdekében mindenki átlép a másikon, saját érdemeit hangoztatva. Remélem, nálunk ez még nem általános és elfogadott. Az edzõt alakító Al Pacino most is remek. Még velünk is el tudná hitetni, hogy mi vagyunk a legjobbak. Érdekes a lélektani felkészítés, a küzdeni akarás, amit már több amerikai sportfilmben is megfigyelhettünk. A kissé hosszúra sikerült filmben a kézi kamerás, feszesen vágott képek szédítõek, a döbbenetes hanghatásokhoz pedig érdemes egy jó hangtechnikával felszerelt mozit választani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...