2001. január 28., vasárnap

TOLVAJTEMPÓ


Szereplők: Nicolas Cage, Angelina Jolie, Robert Duvall, Giovanni Ribisi, Delroy Lindo, Will Patton, Christopher Eccleston, Chi McBride
Rendező: Dominic Sena
Gyártó: Buena Vista Pictures Distribution
Időtartam: 110 perc
Hazai forgalmazó: Intercom
Eredeti cím: Gone In 60 Seconds
Gyártási év: 2000

OBJEKTÍV
Memphis",(NICOLAS CAGE), valaha ismert autó tolvaj volt. Anyja kérésére több éve rendes útra tért. Öccse azonban példaképének tekintette õt, és testvére foglalkozását választotta. Õ már nem olyan sikeres. Nem tudja vállalását teljesíteni, ezért megbízói az életét követelik. Hacsak valaki át nem vállalja a munkát. Így Memphis kénytelen összeszedni régi bandáját, akik elõbb vonakodva, késõbb egyre lelkesebben idézik fel a közös múltat. Egy éjszaka alatt kellene ötven kocsit ellopni. Mindenki tudása legjavát adja, azonban a rendõrség is éberen követi az eseményeket. Régóta szeretnék a legendás tolvajt elkapni. Az autók becenevet kanak, hogy nehezebb legyen az azonosítás. Komoly akadályt csak Eleanor, egy 1967-es Shelby Mustang GT 500 jelenthet, ami évekkel azelõtt a fõhõs vesztét okozta. Sikerül-e a tervet megvalósítani, ki lesz a gyorsabb, mi lesz-e büntetés? Kiderül a filmbõl.




TELEOBJEKTÍV
Az Oscar-díjas Nicolas Cage (Randall "Memphis" Raines) a Tolvajtempó-ban már harmadízben dolgoztak együtt Bruckheimer-rel. Cage játszott a Con Air - Fegyencjárat címû akciófilmben, valamint A szikla (The Rock) címûben. További filmsikerei között van Martin Scorsese A holtak útja címû filmje, a Joel Schumacher rendezte 8 MM, Az utolsó dobás , melyet Brian De Palma készített, valamint az Angyalok városa, Brad Silberling filmje, amelyben Meg Ryan volt a partnere. Az öreg hölgy és a testõrben Shirley MacLaine-nel szerepelt, a Sorsjegyesek címû filmben Bridget Fondával, és játszott a Megérint a halálban, melyet Barbet Schroeder készített. Cage a Madárka címû filmben, a meggyötört vietnami veterán szerepében bizonyította elõször, hogy komoly színész. Az Alan Parker rendezte film a Cannes-i Fesztivál zsûrijének díját nyerte el. Filmjei még: Holdkórosok, Veszett a világ, Nászút Las Vegasba, Lány a völgybõl, Gengszterek klubja, Elõre a múltba, Arizonai ördögfióka, A vámpír csókja, Tûzmadarak. Angelina Jolie (Sara "Sway" Wayland) Oscar-díjas színésznõ. A díjat a legjobb mellékszereplõ kategóriában Lisa Rowe megformálásáért az Észvesztõ címû filmért kapta. Filmjei: Csontember, Vakrepülés, Szeress, ha tudsz!, Istent játszva, Kis tüzek, Adatrablók. Giovanni Ribisi (Kip Raines) erõteljes alakításaival gyorsan hírnevet szerzett magának. Sikeres filmjei között találjuk a Brókerarcok, az Útvesztõben, a Nyomul a banda a Carla új élete és a Ryan közlegény megmentése címû filmeket. Delroy Lindo (Roland Castelbeck nyomozó) legutóbbi szerepét elismerõen fogadta a kritika: Mr. Rose-t játszotta az Árvák hercege címû filmben, melyet Lasse Halström rendezett. Szerepelt a Nepperek-ben és a Crooklyn-ban. 1996-ban a Váltságdíj címû kasszasiker jött, melyet Ron Howard rendezett, Mel Gibsonnal a fõszerepben. Ugyanebben az évben John Travolta és Rene Russo partnere volt az MGM sikerfilmjében, a Szóljatok a köpcösnek címûben, melyet Barry Sonnenfeld készített; a Rés a pajzson-ban Travolta és Christian Slater társaságában játszott, ezt a filmet John Woo rendezte. Keanu Reeves és Cameron Diaz oldalán dolgozott a Féktelen Minnesota címû vígjátékban Steve Bagelman rendezésében. Lindo további filmsikerei: Öld meg Rómeót!, Az ördög ügyvédje, a Mr. Jones, A vér kötelez és A Hold hegyei. Robert Duvall (Otto Halliwell) 1983-ban, a legjobb alakításért járó Oscart nyerte el Az Úr kegyelmébõl címû filmért. Filmjei: Sztálin, Pillantás a hídról, A Keresztapa, Apokalipszis most, Zavaros vizeken, Deep Impact, A csodabogár, Pengeélen, Démoni csapda, Szóbeszéd, M*A*S*H, A Keresztapa I-II., Hálózat, A sas leszáll, Gyónás gyilkosság után, Mint a villám, Rózsa és tövis, Hemingway és én, Geronimo, Lapzárta.

SZUBJEKTÍV
A szereplõk igazi profikhoz méltóan nyugodtan, lassan dolgoznak. Így a film tempója is az. Kivéve az utolsó üldözési jelenetet. Az autók szerelmesei néhány szép példánnyal találkozhatnak a vásznon. Izgulnunk csak azért kell, hogy a mi autónk ne kerüljön fel semmilyen listára, és mozi után ott várjon ránk, ahol hagytuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...